Loader

Izbor poverenika za ravnopravnost

01.april,13:11

Sutra rasprava o dva kandidata, Goranu Miletiću koga je LDP predložio i Neveni Petrušić, dekanu Pravnog fakulteta u Nišu, koju je predložila Demokratska stranka

U utorak 30. marta, Odbor za ustavna pitanja Skupštine Republike Srbije ponovo će raspravljati o izboru poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Goran Miletić

Da podsetimo, prema Zakonu o zabrani diskriminacije, poverenika je trebalo izabrati do 1. marta, međutim Odbor za ustavna pitanja doneo je odluku da se prvi izbor poništi zbog neodgovarajućih kandidata. Od njih troje, jedino je kandidat Liberalno-demokratske partije Goran Miletić, koga je podržalo 211 nevladinih organizacija, ispunjavao sve zakonom propisane uslove. Međutim, zbog insistiranja na nekakvim novim uslovima, nepostojećim u zakonu, nije izabran, što je od mnogih protumačeno kao otpor nevladinim organizacijama i kao politička odluka.

Sutra će Odbor za ustavna pitanja raspravljati o dvoje kandidata: Goranu Miletiću koga je LDP ponovo predložio i Neveni Petrušić, dekanu Pravnog fakulteta u Nišu, koju je predložila Demokratska stranka. Snažnu podršku nevladinog sektora ovog puta imaju oba kandidata. U odnosu na prethodne izbore, u ovom slučaju nevladin sektor se podelio, takoreći prepolovio, pa su jedni stali na stranu jednog kandidata a drugi na stranu drugog. U pismima podrške za Nevenu Petrušić, koje potpisuju mnogobrojne organizacije, ističe se njena profesionalna kompetentnost s obzirom na naučni i istraživački rad, njene aktivnosti u civilnom sektoru na polju zaštite žena i ljudskih prava uopšte, zbog čega joj je i OEBS odao priznanje. Međutim, drugi deo nevladinog sektora sa Koalicijom protiv diskriminacije na čelu, smatra da Nevena Petrušić ipak ne zadovoljava sve postavljene kriterijume.

Nevena Petrušić

Prvi razlog za takvu ocenu, u osnovi, leži u izveštaju Ministarstva prosvete iz aprila 2009. u kome se kaže da je na Pravnom fakultetu u Nišu izvršen nezakonit upis studenata na diplomske master-studije iz oblasti evropskih integracija u školskoj 2008/2009. godini. Naime, za osnivanje ovih studija fakultet nije imao dozvolu. Izveštaj se sastoji od 10 tačaka u kojima se navodi jedna po jedna nepravilnost tog upisa, kao što je školarina od 100.000 dinara utvrđena na nezakonit način, nepostojanje kriterijuma za upis studenata, ili to da konkurs sadrži niz netačnih i lažnih informacija u pogledu značaja diplome ili stranih predavača, i mnoge druge stvari zbog kojih je na kraju naloženo i poništenje upisa studenata i podnošenje prekršajne prijave protiv Pravnog fakulteta u Nišu. Dvojica redovnih profesora tog fakulteta nekoliko puta (minimum šest puta) na uvid su tražili određene značajne informacije u vezi s osnivanjem spornih studija, međutim dekan fakulteta Nevena Petrušić nije im to dozvolila i time, tvrdi se u Koaliciji protiv diskriminacije, „grubo povredila ustavom zajamčeno pravo na slobodan pristup informacijama o svom radu“. Profesori su se nakon toga obratili povereniku za informacije od javnog značaja, koji je naložio Pravnom fakultetu u Nišu da shodno zakonima dostavi profesorima tražene informacije, ali pošto ni to nije urodilo plodom, ceo slučaj je upućen na Vladu Srbije kako bi na kraju tražene informacije ipak bile dostavljene.

Drugo, na Pravnom fakultetu u Nišu redovno se održavaju tribine desničarskih organizacija u amfiteatru, što određen broj profesora tog fakulteta smatra nedopustivim. Međutim, još veći problem predstavljalo je to što je donedavno, dok profesori nisu iskazali protest, postojala praksa da se u vreme tih tribina nastava na fakultetu prekida, a sa tom praksom dekan je sve vreme bio upoznat. „Rad studentskih organizacija je legitiman i slobodan“, odgovorila je Nevena Petrušić na napade o održavanju desničarskih tribina smatrajući da je povod ove optužbe njena diskreditacija dok traje izbor poverenika za ravnopravnost.

Činjenica je da se u borbi oko izbora poverenika za ravnopravnost baš ništa ne prepušta slučaju, ali kad se u izboru već jednom pojavio kriterijum besprekornosti kao što je to bilo u slučaju Gorana Miletića, onda je istu takvu besprekornost opravdano tražiti i od svakog drugog kandidata.

Inače, kandidat koga sutra bude izabrao Odbor za ustavna pitanja, u narednom koraku moraće da osvoji i skupštinsku većinu glasova.

Opširnije u četvrtak u štampanom izdanju nedeljnika Vreme

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve