<< VESTI | | 24.03.2010 22:48


 

Umro novinar Stevan Nikšić

U Beogradu je posle teške bolesti, 24. marta, u 64. godini, umro ugledni novinar Stevan Nikšić

U Beogradu je posle teške bolesti, 24. marta, u 64. godini, umro ugledni novinar Stevan Nikšić. Gotovo čitav profesionalni vek proveo je u beogradskom nedeljnik NIN, u kome je bio i glavni urednik između 1998. i 2002. godine.

Stevan Nikšić se rodio 30. jula 1946. u Sremskoj Mitrovici. Iako je rođen u poznatoj partizanskoj porodici iz fruškogorskog Bešenova (otac mu je narodni heroj Đorđe Nikšić Johan), još u novosadskoj gimnaziji, a naročito tokom studija na Pravnom fakultetu u Novom Sadu (diplomirao 1970. godine), stekao je »sopstveno ime« angažujući se u omladinskom programu Radio Novog Sada i u »Indexu«, studentskom listu Novosadskog univerziteta. U čuvenoj godini studentskih buntova, 1968, tokom »junskih gibanja« - već je glavni urednik i vodeći politički komentator ovog borbenog lista.

Za beogradski nedeljnik NIN Stevan Nikšić je počeo da piše 1973. godine, a polovinom osamdesetih godina, dospeo je na poziciju urednika ključne unutrašnjo-političke rubrike, u vreme kada je ovaj ugledni list predvodio legendarni Dragan Marković. Kada se redakcija NIN-a sukobila sa Miloševićevom političkom ekipom posle 8. sednice, Nikšić je, nakon »idejne diferencijacije«, gurnut u stranu i narednih pet godina nije u svom listu mogao da objavi nijedan tekst, ali nije ćutao. Pisao je u Borbi, pomagao da se pokrene podlistak o elektronskim komunikacijama u Vremenu, učestvovao u osnivanju NUNS-a, u kome je bio član prvog upravnog odbora, a bio je i jedan od utemeljivača nezavisne informativne agencije Beta (u kojoj je jedan od suvlasnika).

Pružajući otpor prorežimskoj uređivačkoj politici NIN-a, Stevan Nikšić je 1992. godine bio jedan od ključnih ljudi poznatog „oslobađajućeg prevrata" u NIN-a, kada je redakcija povratila novinarsku autonomiju. Glavni i odgovorni urednika NIN-a postaje 1. septembra 1998. godine, u vreme najtežih dana za nezavisnu štampu. Posle prve sedmice NATO bombardovanja, usred noći biva uhapšen i zadržan 24 sata u samici, bez ikakvog obrazloženja – samo da bi se nezavisnoj štampi uputila preteća poruka. Kao vodeći čovek NIN-a dočekao je i 5. oktobar 2000. godine.

Objavio je je više publicističkih knjiga, a najpoznatija je ona koju je, sa Pedrom Rodrigezom kao koatorom, objavio u Portugaliji, 1998. godine, pod naslovom "O VIRUS BALKANICO".

Poslednjih godina vodio je Centar za profesionalno usavršavanje novinara u Beogradu. Pre dve godine je bila veoma zapažena njegova informativna serija »Prelistavanje« na TV Avali. Gotovo do poslednjih dana života u NIN-u je objavljivao zapažene spoljnopolitičke tekstove.

Pročitajte Nikšićevo "Vreme uživanja" Modemsko opštenje iz 1991. godine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST