Loader

Dogovor o sanaciji „Gazele“

19.mart,00:34

Za očekivati je da „Gazela" neće biti zatvarana pre nego što u saobraćaj bude pušten „Most preko Ade"

Prema zajedničkom saopštenju beogradskih vlasti, Ministarstva za infrastrukturu i Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, dogovorili su se o redosledu koraka vezanih za rekonstrukciju „Gazele“: JP „Putevi Srbije“, kao potpisnik ugovora o rekonstrukciji i kao nosilac projekta, ima punu odgovornost za ovaj posao i da u skladu sa tim će u najkraćem roku zvanično obavesti grad Beograd i Ministarstvo infrastrukture o trenutnom stanju svih delova mosta, pre početka rekonstrukcije će da obezbedi završetak dela obilaznice oko Beograda, sanacije Kružnog puta, potom izmeštanje teretnog i kamionskog saobraćaja iz Beograda na alternativne pravce, kao i privremeno izmeštanje carinskih terminala iz centra Beograda. Tek po davanju saglasnosti gradske stručne saobraćajne komisije i Ministarstva za infrastrukturu moguće je pristupiti najneophodnijoj rekonstrukciji mosta uz prethodno obezbeđenje navedenih uslova, a u cilju što manjeg ometanja saobraćaja.

Izvršiocu radova, kompaniji „Štrabag“, dat je rok od 28 dana da predloži preciznu dinamiku radova po svim fazama, što uključuje stručnu saobraćajnu analizu. Tek po obezbeđenju navedenih uslova biće moguće da se pristupi najneophodnijoj rekonstrukciji mosta. Takođe, u saopštenju se konstatuje da je grad Beograd, iako nije ugovorna strana, izvršio sve svoje obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, kao i da će eventualne nove obaveze na sebe preuzeti JP „Putevi Srbije“, kao potpisnik ugovora i investitor. Naizgled, sve je u redu: četrdeset godina otkako je izgrađena i tri godine otkako je „poslednji momenat“ da se rekonstruiše, na „Gazeli“ će početi nešto i da se radi. Da li?

„Čim se poboljša vreme, počećemo da radimo. Iduće nedelje će još verovatno biti snega, ali krenućemo što pre“, rekao je generalni direktor „Srbija puteva“ Zoran Drobnjak po potpisivanju ugovora sa „Štrabagom“, dva dana pre ovog dogovora.

Pa i hoće, čim budu završeni sektori 5 i 6 na obilaznici, dugi 12,8 kilometara sa tri mosta i dva tunela, čim bude završena obnova Kružnog puta, čim se izmeste carinski terminali i čim se izgradi stotinak stanova za Rome koji su do oktobra prošle godine uspod „Gazele“ živeli.

Naime, od 33 miliona evra kredita Srbija Evropske investicione banke namenjeno rekonstrukciji „Gazele“ i auto-puta od aerodroma „Nikola Tesla“ do Bubanj potoka, odobreno „povlačenje“ svega 10 miliona za početak radova, a i da je tih 10 uslovljeno potpisivanjem aneksa ugovora o kreditiranju kojim bi se precizirali rokovi za rešavanje stambenog statusa Roma koji su stanovali u „divljem“ naselju ispod mosta, a prošle jeseni raseljeni u „kontejnerska naselja“ na obodu grada: da im se osim adekvatnog smeštaja, jer kontejneri to nisu, obezbedi i posao. U suprotnom, uslovno odobrenih 10 miliona evra moraće da se uz penale vrate.

Kada je ugovor sa „Šrabagom“ potpisivao, Drobnjak je rekao da „tu obavezu na sebe treba da preuzmu grad Beograd, Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo za infrastrukturu“, a sada da je „grad Beograd, iako nije ugovorna strana, izvršio sve svoje obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, kao i da će eventualne nove obaveze na sebe preuzeti JP ’Putevi Srbije’, kao potpisnik ugovora i investitor“. Da li će Ministarstvo za infrastrukturu da gradi stanove za raseljene Rome, ili pak Ministarstvo rada i socijalne politike, teško je reći. Čini se da ne.

Za očekivati je da „Gazela“ neće biti zatvarana pre nego što u saobraćaj bude pušten „Most preko Ade“, s jeseni 2011. godine. Do tada, biće obnovljen auto-put od aerodroma do Bubanj potoka, a „Gazela“ sanirana samo koliko je neophodno.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve