Loader

Počinje rekonstrukcija mosta Gazela

18.mart,22:42

Potpisan ugovor sa austrijskim Štrabagom i objavljen plan radova

Četiri decenije nakon što je izgrađen, most Gazela će biti prvi put rekonstruisan. Javno preduzeće Putevi Srbije i austrijski Štrabag potpisali su 15. marta ugovor vredan 58 miliona evra kojim je utvrđena obnova mosta. Ugovor uključuje rehablitaciju konstrukcija na levoj obali Save u ukupnoj dužini od 1.384 metra i površine 17.712 metara kvadratnih, konstrukcije preko Save u ukupnoj dužini 468 metara i površine 12.884 metara kvadratnih, konstrukcija na desnoj obali Save u dužini 2.145 metara i površine 23.400 metara kvadratnih, kao i rehabilitaciju konstrukcije na petlji „Mostar“ u dužini od 463 metra i površini 5.561 metara kvadratnih.

Kako je objasnio generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, radovi bi mogli da počnu već sledeće nedelje, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, a trajaće ukupno 22 meseca – do januara 2012. godine.

Početak rekonstrukcije ne znači da će saobraćajne trake odmah biti zatvarane – to će se dogoditi tek u septembru. Prvo će biti obnavljane prilazne rampe na novobeogradskoj petlji „Sava centar“, petlji „Mostar“ i trolejbuskom mostu koji spaja Bulevar vojvode Putnika i Ulicu kneza Miloša. Sledi popravka ostalih prilaza mostu zbog čega će pojedine okolne ulice biti delimično zatvarane za saobračaj.

Što se samog mosta tiče, od početka septembra na njemu će najpre biti zatvarane brze leve trake, i ta faza će trajati do kraja godine. Od januara 2011. radovi će biti izvođeni na desnoj i srednjoj traci u smeru ka Nišu i tokom njihovog trajanja za saobraćaj će biti otvorena preostala leva brza traka i dodata brza traka iz suprotnog pravca ka Šidu. Zatim će se radovi odvijati na brzim trakama u oba smera, a za saobraćaj će biti slobodne srednja i desna kolovozna traka. Na isti način će biti regulisan saobraćaj i u smeru ka Šidu.

Generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak najavio je da će rehablitacija autoputa E-75 na delu koji prolazi kroz Beograd – od aerodroma „Nikola Tesla“ do naplatne rampe Bubanj Potok – početi 5. aprila.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve