Formula 1 >

Supersezona

Sama činjenica da u poslednjoj deceniji nije bilo ovoliko favorita ili "favorita", kako vam drago, obećava više nego zanimljivo trkanje

Šta nas čeka u nedelju? Vidite ovako, dakle imamo klasične veličine, ekipe Mercedesa, Meklarena i Ferarija, onda Red Bul, tim koji prosto vapi za "osvetom" zbog titule koja im je prošle godine izmakla, ali i moguća iznenađenja koja se kriju među ostalima. Setite se samo kako je u finišu prošlogodišnje sezone vozio mali Kobajaši.

Idemo redom... Aktuelni ekipni šampion je postao "nacionalni tim" i sada se zove Mercedes Benc GP, ali je na čelu isti šef – Ros Bron. Niko Rozberg je polako ali sigurno došao u rang veoma dobrog, rekao bih i pouzdanog vozača i ako je suditi po testovima sada ima i "alat" kojim može da pokaže mnogo više. Šumi je povratnik i (opet) najveća zvezda F1. Može li mu to, medijski pritisak i očekivanja od njega, biti prevelik teret? Hm, smatram da "deda" neće mnogo uraditi bez obzira što sam sebe hrabri izjavama da je fit i "gladan" trkanja. Ono što me brine je njegova priroda koju je pokazao u mali milion prilika u svim razdobljima karijere. Mihael ne ume da gubi i sklon je "nasilju" na stazi, pa ukoliko mu ne krene kako očekuje gotovo sam siguran da će krenuti da "siluje". Ono što je za njega otežavajuća okolnost je potpuno druga situacija na stazi od one koju je onomad imao, sada su tu vozači koji nikoga ne brenuju i svaki start iz sredine poretka može za njega biti frustracija koja će ga terati na forsiranje. U tom slučaju…

Meklaren je napravio novi bolid, po meni najlepši do sada, koji je na testovima pokazao zavidnu brzinu, ono što im je u prošloj sezoni falilo u onom drešu od formule. Voziće dva šampiona (Luis 2008, Dženson 2009), obojica Englezi, apsolutno sam siguran da neće biti timskih naređenja, pa će nadmetanje njih dvojice biti spektakl za sebe, o borbi sa ostalima da i ne govorim. Kao i kod Šumija, problem za Hamiltona može biti njegov "kratak fitilj" zbog koga je prošle godine izgubio nemalo bodova, a za Batona – "voda u ušima" koja još bućka jer se, kažu komentatori, sprema da "dokaže" svima ko je najbolji vozač na ostrvu.

U Ferariju su konačno sastavili tim kakav su hteli. Angažovali su Masu i Alonsa, na papiru ubitačan sastav koji posle gomile problema, nesreća i sa novim bolidom kreće u "osvetu". Novi bolid je pokazao zavidne rezultate na testovima, pre svega po brzini, ali su "ispeglali" i probleme sa ležanjem u krivinama. Najveći problem, slažu se komentatori koji podsećaju da u ovoj sezoni nema dolivanja goriva tokom trke, biće "alavost" osmocilindričnog motora zbog čega se može dogoditi da se "dobro kvalifikuju, ali da na startu budu teži od drugih". Njihov problem, siguran sam, biće dobitak za gledaoce jer to najavljuje uzbudljivu završnicu svake trke.

Prošlogodišnji "gubitnici" Fetel i Veber iz ekipe Red Bul, titula im je izmakla zbog toga što je novi bolid "zakasnio", sada imaju sjajnu formulu koju su imali vremena natenane da testiraju i mnogi očekuju od njih da ove godine budu najozbiljniji kandidati za šampiona. Mnogi se slažu da će se Sebastijan iz petnih žila truditi da ne dozvoli Šumiju da povrati status "najboljeg nemačkog vozača", a ja smatram da će Fetel ove sezone dominirati i da ga na putu ka tituli može omesti samo (ne)pouzdanost bolida.

Šta reći o ostalima? Pa nema sumnje da će biti više nego zanimljivo. Od "veterana" tipujem da će Kubica (Reno) i Barikelo (Vilijams) biti u najmanju ruku solidni. Iskustvo je na njihovoj strani, a s obzirom na solidne rezultate na testovima ni iznenađenja ne isključujem. Novajlija Hulkenberg (Vilijams) može biti još jedna od Gazda Frenkovih "beba", novo ime koje će posle uspeha u nižim kategorijama formula bez pardona tražiti svoje mesto među najbržima. To ne mogu sa sigurnošću reći za Vitalija Petrova (Reno) kome su, priča se, mesto u timu bukvalno "kupili" lovani iz Rusije, ali ipak podsećam na njegove dobre rezultate u GP2 šampionatu gde je pobedio na nekoliko trka.

U igru se vratio i legendarni Lotus u retro bojama (kombinacija tamno zelene i žute, lepi ko igračke!), i s obzirom na stručnjake koji su se okupili u timu, vozači Kovalainen i Truli bi možda mogli da budu iznenađenje sezone. Slično, mada…. hm, može se reći i za tim Fors Indija koji imaju nove bolide, ali nisam siguran da će Ljuci i Fiziko biti bolji od prošlogodišnjih plasmana iako su na nekoliko trka prijatno iznenadili. Od "fenjeraša" takođe ne očekujem bitniji napredak, ali mislim da će u ovoj sezoni i njihovo međusobno trkanje doprineti zanimljivosti. Buemija i Algersuarija (Toro Roso) znamo, Gloka i Di Grasija koji će voziti za novi tim Virdžin takođe, znamo i Zauberove De la Rosu i Kobajašija od koga najviše očekujem i verujem da se lako može desiti da za koju godinu postane prvi Japanac šampion Formule 1. Poput Petrova, novi su Bruno Sena (nećak Legende) i Karun Čandok koji voze za novi tim, nekad poznat kao Kampos, a sada kao Hispania Racing Team.

Dakle, u nedelju ujutru počinje, ubeđen sam, jedna od najuzbudljivijih sezona u ovom veku! Mislite da preterujem? Ma neeee… nikako. Živi bili pa videli! I uživali…


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Timovi i vozači


Meklaren Mercedes

1. Dženson Baton; 2. Luis Hamilton


Mercedes Benc

3. Mihael Šumaher; 4. Niko Rosberg


Red Bul Reno

5. Sebastijan Fetel; 6. Mark Veber


Ferari

7. Felipe Masa; 8. Fernando Alonso


Viliams Kosvort

9. Rubens Barikelo; 10. Niko Hulkenberg


Reno

11. Robert Kubica; 12. Vitalij Petrov


Fors Indija Mercedes

14. Adrijan Zutil; 15. Vitantonio Liuci


Skvadra Toro Roso Ferari

16. Sebastijen Buemi; 17. Haime Alguersuari


Lotus Kosvort

18. Jarno Truli; 19. Heiki Kovalainen


HRT Kosvort

20. Kaarun Čandok; 21. Bruno Sena


BMW Zauber Ferari

22. Pedro de la Rosa; 23. Kamui Kobajaši


Vrdžin Kosvort

24. Timo Glok; 25. Lukas di Grasi

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net