Koka kola talenti

 

Vesti

 

Prijave za savet

Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) objavila je javni poziv za prijavljivanje kandidata za članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, navodi se na sajtu Univerziteta u Beogradu. Na osnovu Zakona o visokom obrazovanju Skupština Srbije će izabrati 10 od ukupno 16 članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, na predlog KONUS-a.

Rok za prijavljivanje kandidata je 20 dana od objavljivanja javnog poziva.


Konkurs za stipendije

Sekretarijat za obrazovanje grada Beograda raspisao je konkurs za dodelu 310 stipendija talentovanim srednjoškolcima i studentima u 2010. godini. Srednjoškolcima će biti dodeljeno 150 stipendija, a studentima 160. Za ove namene iz gradskog budžeta biće izdvojeno 66 miliona dinara. Studenti će mesečno dobijati po 17.000, a srednjoškolci po 15.000 dinara. Na konkursu mogu učestvovati redovni učenici druge, treće ili četvrte godine, čiji je prosek ocena najmanje 4,75 i koji imaju prebivalište na području Beograda najmanje tri godine od raspisivanja konkursa. Osvojene nagrade sa međunarodnih i domaćih takmičenja i olimpijada nisu uslov, ali su od značaja za dobijanje stipendija jer ih komisija posebno boduje. Na konkursu mogu učestvovati studenti koji se školuju na budžetu, koji su upisali najmanje drugu godinu na nekoj od visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika a sedište u Beogradu, koji imaju prebivalište u Beogradu najmanje tri godine od dana raspisivanja konkursa, kojima je prosečna ocena najmanje 9,2, koji nisu gubili nijednu godinu, kao i da su položili sve ispite iz prethodnih godina. Sa željom da podrži najbolje među najboljima, grad je još 2004. godine počeo da realizuje Program podrške talentovanim srednjoškolcima i studentima. Te godine gradske stipendije, u iznosu od po 10.000 mesečno, dobijali su 43 srednjoškolca i 101 student. Sledeće godine stipendije u iznosu od po 11.000 mesečno dobijalo je 86 srednjoškolaca i 167 studenata. U 2006. godini po 13.500 dinara svakog meseca dobijalo je 90 srednjoškolaca i 192 studenta. U 2007. godini gradske stipendije, po 15.000 dinara, primalo je 100 srednjoškolaca, 110 studenata prirodnih i tehničkih nauka i 90 studenata društvenih i umetničkih fakulteta i viših škola, a 2008. stipendije je dobijalo 356 srednjoškolaca i studenata. Prošle godine stipendije je primalo 310 talentovanih srednjoškolaca i studenata. Ove godine gradske stipendije, u iznosu od po 17.000 dinara mesečno, dobijaće i 140 studenata sa invaliditetom koji ispunjavaju određene uslove. Za razliku od prethodne dve, ove godine đaci privatnih srednjih škola neće dobiti gradske stipendije.


Baza časova

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje omogućio je nastavnicima i profesorima svih osnovnih i srednjih škola u Vojvodini da prezentacije svojih predavanja dostavljaju Sekretarijatu i na taj način doprinesu poboljšanju kvaliteta nastave i razmeni iskustava sa kolegama. Do sada, jedinstvenoj bazi pristupila su 163 nastavnika iz 23 mesta u pokrajini. Zahvaljujući njima, baza sada sadrži 107 prezentacija očiglednih nastavnih sredstava i 54 prezentacije nastavnih jedinica. Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš rekao je, na prezentaciji baze, da se i ovog puta potvrdilo da su u svom radu najinventivniji profesori koji predaju u seoskim školama. Prezentacije časova mogu se naći u bazi na srpskom i na jezicima nacionalnih manjina.


Izabrani Koka-Kola talenti

Na svečanoj ceremoniji u hotelu Hyatt Regency, kompanija Coca-Cola Hellenic Srbija izabrala je sedam najboljih studenata koji su pobedili na ovogodišnjem, četvrtom po redu, konkursu "Coca-Cola talenti".

Izabrani studenti su (slika na vrhu): Aleksandar Nikolić, FON Beograd, Ana Dragutinović, Ekonomski fakultet Beograd, Ivan Todorović, FON Beograd, Milena Popin, Ekonomski fakultet Novi Sad, Nikola Cvetković, Elektronski fakultet Niš, Sonja Dragović, Fakultet za pravne i poslovne studije Beograd, Vojin Katić, Elektronski fakultet i Računarski fakultet Beograd.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST