ATAK: Akrobacije špekulanata

Njujork >

Zavera protiv evra

Ministarstvo pravde SAD pokrenulo je istragu protiv fondova za osiguranje od gubitaka (hedge funds) sa ciljem utvrđivanja okolnosti u kojima su se dotični udruživali da bi smanjili vrednost evra, otkrio je neimenovani izvor The Wall Street Journalu. Prema informacijama kojih su se dokopale ove američke novine, Ministarstvo pravde je pitalo čelnike fondova SAC Capital Advisors LP, Greenlight Capital Inc, Soros Fund Management LLC and Paulson & Co, o zadržavanju trgovinskih protokola i i-mejl prepisci koja se odnosila na evropsku valutu.

"Možete li da organizujete zaveru za tri i po minuta?", tako bi se otprilike mogla opisati diskusija koju su vodili hedge-fund menadžeri na večeri u Njujorku prošlog meseca sa idejom da se uništi evro. To je ono što je tajni izvor otkrio novinarima The Wall Street Journala, a otkrio je još ponešto: večera je trajala oko 145 minuta i pričalo se uglavnom o kupovini akcija. Zašto se onda umešalo Ministarstvo, ukoliko se pričalo o normalnim stvarima o kojima menadžeri pričaju svakodnevno? Razlog je očigledan – da otkriju da li su moćnici kovali zaveru protiv evra, označenog kao glavna meta. Ministarstvo očigledno ocenjuje da je kovanje zavere protiv evra opasnije nego protivljenje zdravstvenim reformama u zemlji. Štaviše, čini se da su upravo fondovi za osiguranje od gubitaka označeni kao najsumnjiviji tržišni činioci. Banke su veliki igrači na međunarodnom tržištu i u sve su uključene, što dovodi u nepriliku kompanije koje prodaju evre kao osiguranje za svoje poslovne operacije.

Sve navodi na krajnje prozaičnu misao da su pojedinci imali veoma dobar razlog da pokušaju da obore vrednost evra. Evro je zbog grčke dužničke krize izgubio deset odsto svoje vrednosti od novembra, što je poslužilo kao odlična podloga za sastanak hedge-fund menadžera na kojem se razgovaralo o mogućim opcijama u smislu daljeg snižavanja vrednosti ove valute. Posebna komisija je zatim poslala obavezujuće pismo o otvaranju istrage kako bi proverila da li su ti ljudi izvodili neke finansijske "akrobacije" sa evropskim ugovaračima. Navodi se da su zatražene sva dokumentacija i elektronska komunikacija koje se odnose na evro-ugovore, i sve druge informacije koje bi pomogle da se utvrdi da li je postojao plan za obaranje vrednosti evra. Ukoliko se utvrdi da je postojala neka nezakonita aktivnost, protiv odgovornih menadžera iz pomenutih kompanija biće pokrenut postupak.

Piter Ejvis


 

"Meridijane" priredila: Biljana Vasić


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net