Loader

Sindikat pravosuđa: Ostavka!

11.mart,16:42

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije tražio ostavku Nate Mesarović, predsjednice Visokog savjeta sudstva

Nata Mesarović

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije u utorak je u pisarnici Ministarstva pravde predao molbu predsjednici Visokog savjeta sudstva Nati Mesarović da podnese ostavku, nakon što je – još bez rezultata – prethodna dva mjeseca tražio da se ukine privremenost u radu zaposlenih u pravosuđu.

Od 1. januara 2010. godine startala je nova organizacija sudova u Srbiji, zbog čega je, kao i zbog akata o privremenoj sistematizaciji, jedan broj zaposlenih privremeno raspoređen, a jedan broj ostao je privremeno neraspoređen.

U Sindikatu pravosuđa preciziraju da neraspoređeni radnici imaju pravo na naknadu od 65 posto od svoje osnovne plaće (konkretno: 12.000 dinara) i rade na osnovu usmenog naloga i na osnovu retroaktivnih rješenja, napisanih krajem januara, uručenih početkom februara, s važenjem od 1. januara ove godine.

O svemu je obaviješten Visoki savjet sudstva, kao i ostali nadležni, ali do danas nema odgovora na kršenje zakona, kaže predsjednica Sindikata Slavica Živanović, već „privremenost“ i dalje traje. Time se „prikriva činjenica da kriterijumi koji su usvojeni nisu dobri, a polazna osnova za to je prethodno određeni mali broj sudija i tužilaca, zbog toga što se broj nesudskog i netužilačkog osoblja isključivo određuje na osnovu broja sudija i tužilaca, pa tako svaki zaposleni radi za tri-četiri radna mesta i to za platu od 160 do 180 evra“.

Unapređenja efikasnosti sudova i pravičnog suđenja u razumnom roku nema, tvrdi Sindikat, po kojem je reforma dovela do „haosa, ovog puta organizovanog“, koji odgovara samo tuženima i okrivljenima i dovest će do povećanja broja zastarjelih predmeta.

„Nata Mesarović mora da bude iskrena i kaže građanima da je haos nastao zbog njenih loših procena a ne zbog nerada i neodgovornog ponašanja zaposlenih“, kaže Sindikat, predbacujući predsjednici VSS-a da je svojim javnim istupima i „presuđivanjem bez dokaza i prava na odbranu neizabranim sudijama“ „stvorila negativnu sliku o pravosuđu“.

„Zbog svega, želimo da joj olakšamo i zamolimo je da podnese ostavku!“, kaže se u dopisu Sindikata predatom Ministarstvu pravde.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve