Loader

Dodeljen Oskar

11.mart,01:24

Najbolji film je "Katanac za bol", Avatar, iako sa najviše nominacija - nije se proslavio

Utešne nagrade

Organizatori dodele Oskara ove godine su pripremili najskuplje utešne nagrade u istoriji za one koji nisu osvojili Oskara. Među njima su karte za afrički safari, boravak u fitnes kampu, Tifani ogrlica za mačke, put u Monte Karlo, put na privatno karipsko ostrvo, ubrizgavanje botoksa i tretmani podmlađivanja kože, naočare za sunce, satovi… Utešni paket vredi oko 90.000 dolara.

Na 82. dodeli Oskara održanoj 7. marta u holivudskoj dvorani Kodak za najbolji film proglašen je „The Hurt Locker“ („Katanac za bol“) Ketrin Bigelou, ratna drama čija se radnja odvija u Iraku.

Ove godine mnogo toga promenilo se u načinu izbora najboljeg filma, zbog čega su kritičari najavljivali iznenađenja. Broj nominovanih ostvarenja u kategoriji najbolji film povećan je sa ranijih pet na deset. Promenjen je i način glasanja za najbolji film jer se sada ne zaokružuje samo jedan, već se svim filmovima dodeljuju poeni, od jednog do 10.

Hurt locker je inače sleng izraz koji znači biti povređen u eksloziji, kao u rečenici: „Poslali ga u katanac za bol.“

U Srbiji se film još ne prikazuje, a različito ga prevode, kao Narednik Džejms, Katanac ozleda, Katanac za bol itd. Precizniji prevod je „kutija bola“, a koristi se i kao vojnički izraz za „zaista loše mesto“.

Ostali dobitnici:

Najbolja glumica: Sandra Bulok za ulogu u filmu „Blind side“ („Slepa strana“)

Najbolji glumac: Džef Bridžis za ulogu u filmu „Crazy heart“ („Ludo srce“)

Najbolja sporedna uloga u muškoj konkurenciji: Kristof Valc za ulogu u „Inglourious basterds“ („Prokletnici“)

Najbolja sporedna uloga u ženskoj konkurenciji: Mo’Nik u filmu „Precious“ („Najdraži“)

Režija: Ketrin Bigelou za „The hurt locker“

Igrani animirani film: „Up“

Strani film: „El secreto de sus ojos“ (Argentina, „Tajna njenih očiju“)

Vizualni efekti: „Avatar“

Pogledajte sve nagrađe filmove.

Oskar i malina

Dan pre dodele Oskara, Sandri Bulok za koju se od početka najviše verovalo da će dobiti Oskara, uručena je Zlatna malina za najgoru glumicu u 2009. godini, koju je osvojila zahvaljujući filmu „All about Steve“. Ona je druga glumica posle Hale Beri koja se pojavila na manifestaciji i primila Zlatnu malinu.

„Nešto mi govori da vi niste pogledali film jer ne bih bila ovde da ste zaista shvatili šta sam želela da kažem ovom ulogom“, rekla je ova glumica. Predložila je da svakom u publici poklini po kopiju filma: „Ako obećate da ćete ga pogledati, a ako i posle toga budete i dalje mislili da je to bila najgora uloga godine, ja ću se vratiti sledeće godine i ponovo primiti Zlatnu malinu. Hvala vam što ste mi ovom lošom odlukom upropastili karijeru“,, rekla je kroz osmeh.

Pored Sandre Bulok, dodeljeno je još malina: za najgori film proglašen je „Transformers: Revenge of the Fallen“, najgori glumci su članovi benda „The Jonas Brothers“. Specijalne nagrade za najgore u deceniji dobili su Edi Marfi i Paris Hilton, a najgori film je „Battlefield Earth“.

S nogu

Za dodelu Oskara pripremljene su tone i tone hrane i hektolitri pića. Oko 1500 zvanica posluživalo je 900 konobara lososom (pola tone), kavijarom, sirevima, kremom od mirođije, pitom sa piletinom i povrćem, hamburgerima, voćnim kolačima… a točeno je 1200 boca šampanjca.

The Hurt Locker

Žanr Akciona ratna drama, triler

Zaplet: Irak. Naterana da igra opasnu igru mačke i miša u haosu rata,
elitna jedinica za deaktiviranje bombi mora da dođe u grad gde je
svako potencijalni neprijatelj i gde svaki objekat može da bude
smrtnosna bomba. U prvim mesecima posle-invazije Iraka, Vilijem
Džejms postaje vođa tima za deaktiviranje mina u američkoj vojnoj
Bravo kompaniji, zamenjujući kolegu koji je poginuo u eksloziji
teledirigovane bombe… Posle niza tragičnih događaja glavni junak se
vraća kući gde mu normalan život izgleda dosadno. Svom sinu priča da
postoji samo jedna stvar koju zna da voli. U poslednjim scenama vraća
se u Irak da služi još jednu godinu…

Scenario Mark Boul, frilanser koji je bio priključen timu za
deaktiviranje mina.

Rediteljka:Kethrin Biglou

Nominacije

„Avatar“ i „The hurt locker“ nominovani su u po devet kategorija, a sledeći su „Prokletnici“ sa osam nominacija.

Najbolji film: „Avatar“, „The blind side“, „District 9“, „An education“, „The hurt locker“, „Inglourious basterds“, „Precious“, „A serious man“, „Up“ i „Up in the air“.

Režija: Džejms Kameron („Avatar“), Ketrin Bigelou („The hurt locker“), Kventin Tarantino („Inglourious basterds“), Li Denijels („Precious“) i Džejson Rajtman („Up in the air“).

Najbolji glumac: Džef Bridžis („Crazy heart“), Džordž Kluni („Up in the air“), Kolin Firt („A single man“), Morgan Frimen („Invictus“) i Džeremi Fener („The hurt locker“).

Najbolja glumica: Sandra Bulok („Blind side“), Helen Miren („The last station“), Keri Maligen („An education“), Gaburi Sidibe („Precious“) i Meril Strip („Julie and Julia“).

Najbolja sporedna uloga u muškoj konkurenciji: Met Dejmon („Invictus“), Vudi Harelson („The messenger“), Kristofer Plamer („The last station“), Stenli Tuči („Lovely bones“) i Kristof Valc („Inglourious basterds“).

Najbolja sporedna uloga u ženskoj konkurenciji: Penelope Kruz („Nine“), Vera Farmiga („Up in the air“), Megi Džilenhol („Crazy heart“), Ana Kendrik („Up in the air“) i Mo’Nik („Precious“).

Animirani film: „Coraline“, „Fantastic Mr Fox“, „Princess and the frog“, „The secret of Kells“ i „Up“.

Scenografija: „Avatar“, „Imaginarium of Dr Parnassus“, „Nine“, „Sherlock Holmes“ i „The young Victoria“.

Kamera: „Avatar“, „Harry Potter and the half-blood prince“, „The hurt locker“, „Inglourious basterds“ i „The white ribbon“.

Kostim: „Bright star“, „Coco before Chanel“, „Imaginarium of Dr Parnassus“, „Nine“ i „The young Victoria“.

Strani film: „Ajami“ (Izrael), „El secreto de sus ojos“ (Argentina), „The milk of sorrow“ (Peru), „Un prophete“ (Francuska) i „The white ribbon“ (Austrija).

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve