Loader

Slobodan muškarac

24.februar,19:52

Uz šolju jakog vrelog čaja, dobru knjigu i neki od ranijih albuma Milesa Davisa, najbolja stvar koja može da vam se zalomi u dugom zimskom popodnevu jeste slobodan muškarac. Nezavisno od svojinskih osnova na kojima je izgrađen, odnos sa pripadnikom ovog retkog i dragocenog životnog oblika pun je skrivenih čari i nepojamnih užitaka.

Slobodan muškarac uvek ima vremena za vas. Dolazi najčešće u dogovoren sat, uglavnom dobro raspoložen. Dugo i sa uživanjem gustira trenutke koje provodite zajedno – bilo da kuvate kafu, sklanjate knjige sa stola na koji ćete izneti posluženje ili se jednostavno gnezdite u vašoj omiljenoj fotelji. Opušten i skoncentrisan na sitne detalje kojima diskretno sugerišete prirodu vašeg budućeg odnosa bez sumnje će primetiti i pravilno protumačiti zašto ste obukli baš tu haljinu i odabrali tu muzičku podlogu. Imaće njuh za vaš parfem, oko za vašu veštu šminku i uho za mazne tonove u vašem glasu. I sve vreme ovoga sveta da ga posveti ponovnom otkrivanju smisla prastarih muško-ženskih komunikacijskih kodova.

Sa slobodnim muškarcem uvek možete prošetati gradom. I štraftom, ako baš želite. Možete ga uhvatiti za ruku ili pod ruku, nasloniti glavu na rame, grejati svoju ruku u džepu njegovog kaputa ili bezbedni i zaštićeni gledati svet iz ptičije perspektive njegovog zagrljaja. Možete ga slobodno vući za rukav i vodati od izloga do izloga. Možete čak i mahnuti prijatelju koji vas usput mimoiđe. Možete ga i poljubiti. Nasred ulice.

Slobodnog muškarca možete odvesti u bioskop na svoj omiljeni film. Možete ga upoznati sa prijateljima, možete se bez imalo griže savesti i sa puno uživanja pripiti uz njega kada usred žurke naleti prava stvar.

Sa slobodnim muškarcem možete da se volite dugo i bez žurbe. U vašem ili njegovom stanu. Možete da zaspite pored njega, možete pored njega i da se probudite. Možete s njim da večerate, ali i da doručkujete. Uz slobodnog muškarca jednako pašu i vino, i kafa, i lignje i jaja na oko. Slobodan muškarac ima vremena i volje da sa vama podeli nagomilana iskustva iz svojih pređašnjih erotskih veza. Ume da iznenadi, da se potrudi, da vas natera da mislite o njemu, da čeznete i maštate.

Slobodan muškarac rado i često upotrebljava zamenicu „mi“, ne misleći pritom na matrimonijalni promašaj sa kojim deli konopac za sušenje veša. Slobodan muškarac može sebi dozvoliti i luksuz da ponekom vašom krpicom ukrasi teritoriju svog kupatila. Možete čak doneti svoju četkicu za zube ili bočicu parfema. Neće se ljutiti.

Slobodan muškarac ne sakriva tragove vaše šminke na odeći. Ne ljuti se kada ujutru, dok se brije, primeti malu modricu na vratu ili ogrebotinu na ramenu. Ne traži panično svoj sat ispod vaše noćne vitrine i ne zahteva da mu pomognete u smišljanju nesuvislih opravdanja u koja niko, a najmanje njegova hipotetična životna saputnica, odavno više ne veruje.

Slobodnog muškarca možete nazvati u svako doba dana ili noći. Možete mu na telefonskoj sekretarici ostavljati poruke sentimentalne ili prigušeno erotske sadržine bez straha da će ih Ona čuti.

Slobodan muškarac je Partner. Objekat vaših razmišljanja, Subjekat vaših emocija. Za njim se ne vuče rep paralelnog života i vašim noćnim razgovorima ne gospodari njegova Griža savesti. On je možda ranjiv tamo gde ste najmanje očekivali i pouzdan u stvarima u kojima vam njegova pouzdanost nikada neće zatrebati, ali nije Njen. Ni Vaš. Svoj je.

Zato se u njega, naposletku, možete i zaljubiti. Možete sa njim ostati. Ili otići.

I, šta god odlučili, sledećeg jutra mirno pogledati sebi u oči.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve