Loader

Udata žena

03.februar,19:52

Ostavimo odmah po strani raspuštenice, udovice, kao i žene čiji su muževi iz ovih ili onih razloga (inostranstvo, zatvor, bolnica) odsutni na duže vreme.

Predmet našeg uživanja je, dakle, udata žena koja živi zajedno sa svojim mužem, više ili manje zadovoljna, ali se, eto, sticajem raznih okolnosti, češće ili ređe viđa i sa Vama.

Ako najpre pođemo od lepih strana priče, odmah se nameće velika prednost koju udata žena ima u odnosu na devojku: ona Vas nikada, osim u zaista retkim situacijama kada i sama planira da se razvede, neće loviti kao budućeg muža. Za one primerke muškog roda koji su godinama (a neki čak i decenijama) uspešno izbegavali sve bračne zamke, nameštene i njima slične trudnoće, ženske suze i ucene, agresivnu rodbinu i primamljive miraze, ovakva veza može da bude prava blagodet. Nezavisno od toga da li ste i sami oženjeni ili niste, udata žena će Vas posmatrati isključivo kao predmet zadovoljavanja svojih potreba (emocionalnih ili fizičkih, svejedno), dakle – baš onako kako ste Vi, praktično celog svog života, bili navikli da posmatrate žene!

Druga velika prednost udate žene leži u činjenici da ona, po pravilu, neće biti ljubomorna, kako na Vaše vreme, tako i na svoje suparnice. Bez obzira živite li blizu jedno drugome, Vaša prijateljica će moći da računa samo na poneki popodnevni sat, u kriznim situacijama na jutarnju pauzu za doručak, ređe na pokoju noć, ostatak službenog putovanja ili dežurstva. Za takve veze, ukradeni vikend biće retkost, dragocen kao premija na lutriji, a zajedničko letovanje ili zimovanje najčešće samo plod mašte. Neće, prema tome, biti dosadnih izlazaka i mondenskih premijera, ručkova u krugu rodbine i večera sa prijateljima, prijema i koktela – svega na šta ste inače navikli sa Vašom sopstvenom ženom, verenicom ili devojkom.

Sa njom ćete se viđati opušteni, rasterećeni straha od eventualnih tragova karmina na košulji (ili drugim delovima odeće), nećete izmišljati razloge zbog kojih iznenada morate da izađete ili telefonirate, niti panično sakrivati poruke na pejdžeru. Poneka udata prijateljica poslužiće Vam, ako baš imate sreće, i kao dobar savetnik za pitanja suprotnog pola.

Konačno, iskustvo pokazuje da veza sa udatom ženom postavlja i mnogo manje zahteve u pogledu seksa, bar one koje se tiču Vaše kondicije (eto radosti za direktore, biznismene, političare, novinare, glumce i druge pripadnike muškog roda koji se obično vade da su suviše umorni, nervozni ili bolesni). Naime, već ionako nezadovoljna seksom u sosptvenom braku (šta bi, inače, tražila sa Vama), ponekad izložena i višemesečnoj apstinenciji, udata žena biće očarana Vašim sposobnostima, bez obzira što one (i sami ćete priznati) i nisu bogzna šta. Tako ćete, makar za kratko vreme i u mašti samo jedne žene, opet moći da budete ljubavnik iz snova, što sa svojom suprugom već decenijama niste bili.

Naravno, cela priča ima i svoje manje vesele strane. Najpre, to je opasnost od muža. Za ovu situaciju, možemo Vam pomoći sa tri pravila: prvo, ne dozvolite da muž sazna za Vašu vezu (nemojte se, ni u kom slučaju, javno hvaliti po čaršiji); drugo, ako i sazna, nemojte mu to ni po koju cenu priznati (ljudi ne vole iskrenost u takvim situacijama), niti dozvolite to Vašoj prijateljici; treće, ako je muž već i izvukao neko nesmotreno priznanje, ne dozvolite da Vas još i uhvati na delu!

Tu je i opasnost od skandala – čak i ako je prevaren muž i sasvim dobroćudan čovek. Privatni detektivi koje je unajmila Vaša žena, fotoreporteri žute štampe, Vaši poslovni ili lični neprijatelji – sve su to rizici o kojima morate da vodite računa kada sa tuđom ženom izlazite iz iznajmljenog stana, kasno popodne ili rano ujutro. Naravno, ako je neko od vas dvoje, kojom nesrećom, još i javna ličnost, opasnost se povećava, a krug znatiželjnika raste. Ovde je neophodan još jedan savet: nikada nemojte demantovati takve tračeve; naprotiv, makar da su i sto puta istiniti, uvek ih potvrdite, i po mogućnosti na licu mesta izmislite još dva ili tri slična: neproverena istina će se pomešati sa očiglednom izmišljotinom i, na kraju, sve će dobiti sasvim dovoljnu dozu neverovatnosti, a da bi Vam ozbiljno smetale. Ne zaboravite da se Jugosloveni razlikuju od ostalih Evropljana i po tome što vole preljubnike: ako uspete da se domognete udate žene, iole pristojnog izgleda, i ako dotična nije baš na preterano rđavom glasu, neće Vam se puno zameriti.

Konačno, postoji opasnost da se zaista zaljubite, a to niste želeli. Ovu opasnost nemojte potcenjivati, bez obzira koliko sebe smatrate iskusnim u stvarima o kojima pričamo. Najčešće, Vi nećete ni biti svesni trenutka u kojem je prolazna avantura počela da Vam muti razum, baš kao što ne možete da se setite ni trenutka kada ste prošle noći pali u san. Ali, ako ste počeli da brojite dane do ponovnog susreta sa Vašom draganom, ako Vam već smeta kada se jednog dana ne čujete telefonom, ako zbog nje otkazujete stvari koje inače ni u ludilu ne biste, ako se raspitujete o zdravstvenom stanju njene dece ili o hrani za kućnog ljubimca, onda je situacija vrlo ozbiljna. Moj savet Vam je – bežite što pre!

I na kraju, nekoliko dodatnih saveta o tome koje udate žene treba izbegavati: 1. One sa više od dva braka iza sebe, posebno ako su (bile) udovice – možda su i ti nesrećnici počeli kao Vi; 2. žene Vaših prijatelja (najčešće nisu vredne gubitka prijateljstva); 3. žene Vaših neprijatelja (smatrali bi to nečasnom osvetom, čak i kada ne bi bila); 4. žene sa kojima zajedno radite, a posebno Vaše sekretarice, pripravnice, kao i ostalo žensko osoblje kojem ste nadređeni (ako već morate, onda izaberite tuđe, cena je svakako manja, a uživanje isto); 5. novinarke, glumice, ministarke i pevačice (osim ako i sami potajno ne želite da se jednog dana nađete u njihovim memoarima).

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve