Dokument >

Dešavanje naroda

Antibirokratska revolucija (19871989) prva je knjiga u Srbiji koja dokumentima i svedočenjima opisuje period nazvan "dešavanje naroda". Njeni autori su novinari Bojana Lekić, Zoran Pavić i Slaviša Lekić, a izdavači su Službeni glasnik i Status team. Cilj im je bio da sačine dosije o Osmoj sednici CK SKS i njenim posledicama. Poseban deo knjige je DVD sa snimkom nedavno emitovane trodelne istoimene televizijske serije. Antibirokratska revolucija je prvi od četiri dela projekta Kako se događao narod – slede priče o 9. martu 1991. godine, o protestima 1996/97. godine, i o 5. oktobru 2000. godine.

Knjiga počinje hronologijom događaja od četvrtog aprila 1987. godine kada je Slobodan Milošević u Kosovu Polju poručio okupljenima "niko ne sme da vas bije", do 28. juna 1989. godine kada je na Gazimestanu na proslavi šest stotina godina od Kosovske bitke, zaključio: "Danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene." U knjizi su opisana i analizirana ova dva događaja i svi između njih koji su uticali na promene istorije Srbije i ostalih delova SFRJ, kao i oni nakon njih koji su vodili ka prvim žrtvama na Plitvicama 1991. godine. Poseban, i verovatno najatraktivniji deo knjige su svedočanstva javnih ličnosti: Momira Bulatovića, Borislava Jovića, Zorana Anđelkovića, Boška Krunića, Azema Vlasija, Kaćuše Jašari, Miroslava Šolevića, Zorana Stijovića, Vladimira Kekovića, Srđana Darmanovića, Danila Burzana i Boška Kovačevića.

Onima koji su bili svedoci demonstracija radnika Zmaja i ostalih protesta koji su bili uvod u "događanje naroda", poziva CK SKS narodu da masovno izađe na ulice i da podršku "ugroženim Srbima sa Kosova", masovnih mitinga u Titogradu i Kolašinu protiv crnogorskog rukovodstva, govora Slobodana Miloševića radnicima Rakovice ("A sad svako na svoj radni zadatak"), "jogurt revolucija" u Novom Sadu, mitinga na Ušću u Beogradu na kome se po Milovanu Vitezoviću "dogodio narod", štrajka albanskih rudara u Starom trgu, skandiranja beogradskih studenata "uhapsite Vlasija" i sličnih insceniranih buntova koji su doveli do političkog uspona Slobodana Miloševića i do poslednjeg rata, ova knjiga je podsećanje na događaje koje su moguće namerno zaboravili iako nikako ne bi trebalo da ih zaborave.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST