<< VESTI | | 24.02.2010 00:04


 

Nastavak sudske Santa Barbare

Treba vidjeti da li će ovaj dopunski natječaj biti bar malo transparentniji

Još se nije razjasnila cijela stvar oko nedavnog (re)izbora sudaca, a Visoki savet sudstva (VSS) u februaru je raspisao novi natječaj, ovoga puta za 81 suca, koliko ih nedostaje u sudovima svih razina. Rok za prijavu ističe početkom marta, kad očekujemo i mišljenje Venecijanske i Evropske komisije, koje su već izrazile zabrinutost onime što se događa sa sudstvom u Srbiji.

Društvo sudija Srbije pozvalo je neizabrane suce da se ne javljaju na novi oglas VSS-a, „pošto se nezakonitosti u sprovedenom postupku reizbora ne mogu otkloniti naknadnim izborom, već u zakonito sprovedenom postupku pred nadležnim institucijama". Nadležne institucije, odnosno Ustavni sud Srbije, već je zatrpan žalbama neizabranih sudaca, koji usprkos naredbi VSS-u povjerenika za dostupnost javnih informacijama i silnim obećanjima nisu uspjeli saznati koje to kriterije nisu ispunili, te nisu izabrani u onom masovnom (re)izboru u decembru.

Treba vidjeti da li će ovaj dopunski natječaj biti bar malo transparentniji; valjalo bi, zbog nepovjerenja koje je najprije tajni rad, a potom i rezultati prošlog (re)izbora izazvao u javnosti, ponajprije stručnoj, u zemlji i izvan nje.

Pogotovo će biti zanimljivo vidjeti da li će i neki od sudaca koji su u prvom (re)izboru bez izuzetaka proglašeni nesposobnima i nedostojnima ovoga puta biti izabrani, jer se i oni mogu prijaviti na aktualni natječaj. Nadajmo se da ćemo u tom slučaju od nadležnih čuti obrazloženje kako se to u mjesec-dva situacija promijenila: ili su se promijenili pretendenti za sudačko mjesto i stekli potrebne vrline, ili će dosad nepogrešivi priznati da su u tajnom postupku ipak napravili bar poneku grešku.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST