Loader

Pretres Mladićeve kuće

25.februar,09:49

Policija pretresa kuću Ratka Mladića u naselju Golf. U kući je Mladićev sin Darko

23.februar 2010.

U utorak rano ujutro, policija je počela da pretresa kuću haškog begunca Ratka Mladića. Kuća se nalazi u elitnom naselju Golf, u Ulici Blagoja Parovića 119 u blizini bazena u Košutnjaku. Komšije tvrde da se u kući u trenutku pretresa nalazi sin Ratka Mladića, Darko. On se posle dužeg odsustva vratio u Beograd, a Tanjugu je povodom pretresa rekao da ne želi da komentariše tok akcije.

Kako javlja RTS, oko kuće se nalazi najmanje tri džipa i dvadesetak pripadnika Žandarmerije koji su naoružani dugim cevima, a prilaz oko kuće je blokiran. Reč je o redovnoj akciji policije koja se sprovodi na osnovu odluke Tužilaštva za ratne zločine u ovkiru akcionog plana o saradnji s Haškim tribunalom.

Advokat Svetozar Vujačić, prijatelj porodice Ratka Maldića dao je izjavu za B92 dok se nalazio u Mladićevoj kući: „Ja se trenutno nalazim u kući u kojoj je nekada stanovao Ratko Mladić, gde sada živi njegova supruga Bosa i gde nejgov sin inače ima poslovni prostor. Pretres je počeo nenajavljeno jutros u 6 sati i još uvek traje, popisuju neke rokovnike, stare neke kasete iz 1991. godine uzimaju, mere zidove, debljina zidova, kuće, širina i tako dalje. Oduzet je i neki novac od Darka i Bose. Policija ima nalog za pretres kuće koji je potpisao istražni sudija za ratne zločine Milan Dilparić i oni po toj naredbi postupaju. Mogu da kažem da su ovi ljudi koji ovde vrše pretres i merenje vrlo koretkni. Ovo je već četvrti put da se inače vrši generalni pretres cele kuće, ništa ne mogu da nađu što nisu našli prethodna tri puta“, rekao je Vujačić.

Agenciji Beta je neformalno potvrđeno u izvorima bliskim istrazi da

je u kući nađena veća količina novca, od najmanje 70 hiljada evra.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, rekao je Tanjugu da se pretres kuće sprovodi u sklopu redovnih aktivnosti Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika.

Na pitanje da li očekuje da će nešto pronaći u kući, Vukčević je RTS-u rekao da „svaki put postoje razlozi za pretres“. On nije mogao da kaže da li smo na korak bliže od hapšenja Mladića, ali je rekao da Tužilaštvo radi svoj posao i da se nada da će ga uspešno završiti.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je za Radio Slobodna Evropa takođe rekao slično: „To je samo sastavni deo aktivnosti Akcionog tima i za sada ništa drugo ne mogu da kažem“, objasnio je Vekarić.

Vekarić je nagovestio da će se, kada se akcija završi, javnosti „možda“ obratiti Vladimir Vukčević i tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, navodi Radio Slobodna Evropa.

Poslednja veća akcija potrage za Mladićem bila je okolini Novog Sada u oktobru 2009. godine. Kuća u naselju Golf poslednji put pretresana je u decembru 2008, a pretres je tada trajao osam sati.

Pretres Mladićeve kuće završen je oko 15 časova.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve