Loader

Napad na Medojevića – prekršaj

20.februar,19:50

Advokat napadača tvrdi da je u pitanju bio verbalni napad

20-21. februar 2010.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević napadnut je u subotu, 20. februara u Podgorici ispred zgrade u kojoj stanuje. Nakon incidenta, Medojević je izjavio da ga je napao Nenad Mićunović, rođak crnogorskog biznismena Branislava Mićunovića.

Medojević je ranije Branislava Mićunovića označio kao čoveka broj jedan u Crnoj Gori od koga sve zavisi, pa i policijske akcije.

Medojević je objasnio da je napadnut s leđa oko 12,30 časova, a da mu je napač rekao da će, ako mu bude javno pominjao porodicu, biti fizički likvidiran.

„Ovaj napad je klasično mafijaško zastrašivanje i dokaz da se vodi borba između dve Crne Gore,“ rekao je Medojević, koji je u javnosti nekoliko puta povezivao Mićunovića sa Darkom Šarićem, za kojim je Srbija raspisala poternicu. Medojević je na konferenciji za novinare rekao da nije povređen, i da je policija privela napadača.

Policija negira vezu Mićunovića i Šarića

Kako prenosi podgorički „Dan“, direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović tvrdi da Mićunović nema veze sa Šarićem. „Uprava policije Crne Gore nema podataka da je Branislav Mićunović na bilo koji način povezan sa Darkom Šarićem, odnosno švercom kokaina“, odgovorio je crnogorski direktor Uprave policije Veljović. Njega je Medojević optužio da je jedan od Mićunovićevih vojnika.

Dan nakon incidenta iz Crne Gore stiglo je još informacija o ovom incidentu. Medojević je odbio policijsku zaštitu, ocenivši da mu to još nije potrebno. Isposatavilo se da je u pitanju ipak bio verbalni napad, jer je Nikšićanin Nenad Mićunović, bar prema rečima njegovog advokata, samo povukao Medojevića za rukav upozorivši ga da više ne pominje njegovu porodicu.

Tridesetogodišnji Mićunović se nakon incidenta sam prijavio policiji i priznao krivicu, nakon čega mu je uzeta izjava i podneta prijava.

Svakako, Medojević će se, najavio je, obratiti pismeno Sektoru za obezeđenje ličnosti i objekata, od koga će tražiti procenu sopstvene bezbednosti, a kako je rekao, o napadu na već je obavestio ambasade Velike Britanije i Nemačke u Crnoj Gori. (Podgorička štampa piše da Medojević tvrdi da su mu se javili ambasadori Amerike, Nemačke i drugih zemalja da kažu da su užasnuti napadom na njega.) Medojević je izjavio da strahuje od likvidacije i da očekuje da će narednih dana biti još napada na njega, ocenivši da je napad na njega „mafijaška poruka da prestane da se bori protiv kriminogenih organizacija i organizovanog kriminala“.

Policija je saopštila da je osumnjičeni zadržan u pritvoru, a tužilac je podneo prekršajnu prijavu tvrdeći da je Mićunović počinio prekršaje Zakona o javnom redu i miru – fizički napad i ozbiljne prijetnje.

Podgorička šrampa: «Cijena neistina»

U podgoričkoj štampi bliskoj vladajućim strankama se inače vodi oštra kampanja protiv Medojevića. U jednom komentaru u «Pobjedi» se između ostalog kaže: «Milić (Srđan, predsednik SNP, izneo tvrdnje o vezama političara s Šarićem) i Medojević u žaru iznenadno iz Beograda probuđenog entuzijazma dozvoljavaju sebi da govore i ono za šta i sami znaju da je potpuna neistina, onda bi minimum korektnosti podrazumijevao da se, kada budu uhvaćeni u neistinama, barem izvinu. Tako se odavno radi u Evropi za koju se navodno zalažu.» Pokazivanjem pasoša u kome stoji štambilj graničnog prelaza u Surčinu ministar poljoprivrede Milutin Simović demantovao je Medojevićevu tvrdnju da je on prošlog leta prisustvovao otvaranju diskoteke „Municipijum“ u Pljevljima, koja je u vlasništvu Darka Šarića. «Igrom slučaja u pasošu se nalaze dva pečata, a možda, ponovo igrom slučaja, iz destinacije gdje Medojević rado ide da bi pričao neistine o Crnoj Gori. Dakle, po pečatu se vidi da je ulazak na surčinski aerodrom registrovan 14. avgusta, a izlazak 15. avgusta prošle godine. Upravo tokom ta dva dana, za koje insinuira Medojević – bio sam privatno u Beogradu». Na pitanje novinara da li će tužiti Nebojšu Medojevića za klevetu, Simović je odgovorio da mu ne pada na pamet da sretne „čak i na sudu takve ljude koji se ljudi ne stide, a Boga ne boje…“

«Cijena neistina» tako glasi naslov tog komentara u «Pobjedi», u kojoj u broju od 20. februara najkrupniji naslov ide iznad razgovora s Novakom Kilibardom: «Srpski političari i popovi opet napali Crnu Goru», a jedna anketa s javnim ličnostima nosi naslov: «Kad god je imala šansu Srbija je radila protiv Crne Gore»…

„Moj branjenik ga je (Medojevića) povukao za rukav i upozorio da više ne izlaže ruglu njegovog strica (Branislava Mićunovića) i porodicu Mićunović“, izjavio je advokat Vladan Bojić, branilac osumnjičenog Nenada Mićunovića, a prenosi „Pobjeda“. Bojić tvrdi da je Medojević tada Mićunoviću rekao: „Obavestiću Amerikance“.

Otac osumnjičenog Nenada i brat Branislava, Božidar Mićunović, prema

pisanju lista „Dan“ od Medojevića traži da ne pominje više njegovu

porodicu: „On ne da napada jedinku i da napada strica od maloga koji je ovo uradio, i moga rođenoga brata, nego on napada porodicu. Porodica trpi

konsekvence, odnosno trpi napade. Ali bih, isto, toga Medojevića

zamolio da nas u daljim njegovim izjavama izostavi i da nas zaboravi,

i da nas poštedi svega drugoga. A druga stvar, isto bih ga pitao, neka

čuje, pa ako je muško neka dođe i neka kaže meni, kad je on to sa

Branom popio kafu i da ga je znao da bi o njemu mogao da priča

ovako…“.

Napad na Medojevića osudile su Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića kao i opozicione stranke. Dok DPS očekuje da će nadležni državni organi učiniti sve da bi se utvrdile okolnosti vezane sa ovaj incident, lider opozicione Nove srpske demokratije Andrija Mandić zatražio je hapšenje Branislava Brana Mićunovića.

Tri crnogorske opozicione partije, Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija i Pokret za promene, najavile su da će od predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića zatražiti da hitno sazove sednicu Saveta za odbranu i bezbednost, na kojoj bi se razgovaralo o organizovanom kriminalu. Savet za odbranu i bezbednost čine predsednik države Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je osudio napad na Medojevića.

Ko je Branislav Mićunović čitajte u posebnom tekstu „Ime koje se ne izgovara“.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve