Loader

MUP istražuje eparhiju

18.februar,13:08

Novac za gladne potrošen na povezivanje staža Artemijevog ličnog sekretara

Episkop Artemije

MUP Srbije po nalogu Višeg tužilaštva pokrenuo je istragu o finansijskim malverzacijama najbližih saradnika vladike Artemija. Kako piše „Blic“, Simeon Vilovski, najbliži saradnik smenjenog vladike Artemija, iskoristio je 700.000 dinara uplaćenih za narodne kuhinje na Kosovu da bi povezao sebi staž od 1992. do 2007. Prema navodima „Blica“, novac koji su građani Srbije davali slanjem SMS-ova u akciji Eparhije raško-prizrenske namenjenoj za narodne kuhinje na Kosovu, odlazio je za privatno bogaćenje i luksuzan život nekoliko pojedinaca iz najbližeg okruženja vladike Artemija.

Oni koji su se okoristili o humanitarnu pomoć građana Srbije za najugroženije na Kosovu, prema pisanju „Blica“, su: monah Simeon Vilovski, njegov brat Vladimir Vilovski, njegov kum Predrag Subotički, vlasnik preduzeća „Rade neimar“ i Gordana Marković koja je do 2007. godine bila direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Dobar deo novca iz fonda za narodne kuhinje utrošen je za paradržavni organ – kancelariju za baštinu Raško-prizrenske eparhije, koji je formiran iako postoji zvanična državna institucija u kojoj je Gordana Marković bila direktor. Ova kancelarija iz koje nije potekao nijedan ozbiljan projekat, već samo par pamfleta, praktično je poslužila za smišljeno zbrinjavanje Simeona Vilovskog i bliske saradnice Simeona i vladike Artemija, Gordane Marković.

U početku je za ovu kancelariju korišćen eparhijski novac, ali, kada je potrošen, Vilovski se opredelio za novac namenjen za kuhinje i podizao ga bez znanja i saglasnosti popadije Svetlane Stević iz Zvečana, inače, predsednice organizacije „Majka devet Jugovića“, za koju je novac uplaćivan na eparhijski račun. Od tog novca popadija je hranila 1200 najugroženijih Srba u četiri narodne kuhinje.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je u ime Sinoda SPC kontrolisao poslovanje Raško-prizrenske eparhije, dao je intervju za današnje izdanje tabloida Press, u kom tvrdi da i te kako ima nepravilnosti u finansijskom poslovanju: „Ono što ja u ovom trenutku mogu da kažem jeste da sve ukazuje na ličnog sekretara vladike Artemija, Simeona Vilovskog, koji je u međuvremenu pobegao u Grčku. A da li je za sve te mahinacije znao vladika Artemije, ja to ne znam. Možda i jeste, a možda i nije. To će se utvrditi daljom istragom“, kaže Grigorije.

Hapšenje

Pripadnici policije uhapsili su u sredu, 17. februara, direktora Građevinskog centra Eparhije raško-prizrenske „Rade Neimar“ u Beogradu Predraga Subotičkog, najbližeg saradnika razrešenog vladike Artemija, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije. Subotički je, kako se navodi, uhapšen zbog sumnje da je protivpravno prisvojio oko 300.000 evra koje su mu date na ruke, bez priznanice, za rekonstrukciju manastira.

Firma „Rade Neimar“ bila je angažovana na rekonstrukciji i obnovi manastira na Kosovu i Metohiji u periodu od 2004. do 2009. godine. Uhapšeni je kum rođenog brata Simeona Vilovskog, sekretara vladike Artemija, za koga se tvrdi da je u bekstvu.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve