Loader

BIA nije uticala na izbor sudija?

11.februar,13:11

Zaštitnik građana Saša Jankovića izjavio je da nema razloga da ne veruje direktoru BIA i predsednici Visokog saveta sudstva da ta agencija svojim podacima nije uticala na to što pojedine sudije nisu ponovo izabrane, ali i da će predmet njegovog ponovnog razmatranja biti sve eventualne suprotne činjenice i dokazi.

„Rukovodstvo agencije na čelu sa direktorom izjavilo je da nikakvim merama ili davanjima podataka o ličnosti BIA nije učestvovala u postupku izboru sudija, a sličnu informaciju dobio sam od predsednice Visokog saveta sudstva gde kaže da ni taj organ nije niti tražio niti dobio od BIA takve informacije“, rekao je Janković za RTS posle prve kontrolne posete Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Janković tvrdi da je razjašnjeno da BIA ima izvesna ovlašćenja po jednoj uredbi Vlade o bezbednosti i zaštiti, ali da ta uredba nije osnov za proveru kandidata za sudijske funkcije niti učešće BIA u izboru bilo kog funkcionera pa ni sudije. On smatra da ukoliko se želi da BIA bude angažovana u procesu provere kandidata za bilo koju funkciju, to se prethodno mora urediti zakonom.

Da podsetimo, za 2.453 sudijska mesta prijavilo se 5.050 kandidata. Visoki savet sudstva je izabrao 1.531 sudiju i 876 kandidata za sudije koje je kasnije birala Skupština Srbije. Izbor je izazvao veliko uzbuđenje u sudijskoj javnosti jer veliki broj sudija nije reizrabran, na primer iz Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda čak polovina uopšte nije reizabrana, a samo troje je izabrano u Vrhovni kasacioni sud. Društvo sudija čija predsednica nije reizabrana tražilo je da se eliminasanim sudijama dostavi rešenje o tome zašto nisu reizabrane. Početkom februara sudije su mogle da vide svoje dosije u Visokom Savetu pravosuđa.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve