Loader

Žalba „Barse“ bez izgleda

04.фебруар,19:19

Dan posle utakmice, Barselona nije u sedište Evrolige uputila najavljenu žalbu na meč u kom je izgubila od Partizana

U četvrtak, 4. februara kasno popodne (19,00 časova), dan posle utakmice sa Partizanom, Barselona nije u sedište Evrolige uputila najavljenu žalbu na meč, završen velikom pobedom „crno-belih“ 67-66. Katalonski klub ima rok do sutra (petak) do otprilike 23,00 časa (48 sati od zavrsetka meča) da to ipak učini, ali dosta je indicija da će odustati od žalbe zato što su svesni da ona nema nikakve šanse da prosperira.

Eksperti za pravila FIBA (Evroliga je priznati deo FIBA i igra se po pravilima FIBA) upozorili su na nešto što u sredu uveče niko, ili gotovo niko u „Pioniru“, nije znao: sudije su pogrešile kada su uopšte gledale ponovljenu poslednju akciju! Pravilinikom koji regulište primenu takozvanog „instant repley“ sistema jasno je predviđeno da se on može koristiti samo da bi se utvrdilo da li je akcija u vremenu ili van njega !

Sudije su, dakle, pogrešile u startu ali kada je već došlo do toga konačnom odlukom prvog arbitra, Italijana Luidjija Lamonike, izbegnuta je još veća greška. Da je pobeda data Barseloni, bila bi napravljena materjalna povreda pravila igre jer (ne)sporna poslednja akcija Robertsa spada u domen takozvanog sudijskog uverenja i ne podleže nikakvoj naknadnoj reviziji. To što je uradio Roberts a što sudije nisu ocenile kao nešto nelegalno, isto je kao da su sudjeni (ili nisu) koraci, loše vođenje, aut ili bilo šta što je u domenu sudijske odluke , pa makar ona bila i pogrešna.

Ako se Barselona ipak žali, postupak je sledeće: slučaj stiže do disciplinskog sudije, Švajcarca Patrika Granžona, koji donosi odluku u prvom stepenu. Razumljivo, sudija Granžon, koji je pravnik a ne ekpsert za košarkaška pravila, zatražiće mišljenje sudijskog odeljenja Evrolige i na osnovu toga doneti odluku.

Bilo kako bilo, Partizan je za sedam dana pobedio aktuelnog prvaka Evrope Panatinaikos i glavnog favorita za ovosezonsku titulu Barselonu.

Vreme (košarkaških) čuda u intrerpertaciji Duška Vujoševića i njegovih momaka se nastavlja. Košarkaški i ostali narod može da nastavi da slavi, uživa i pravi najsmelije snove.

Utakmica i većanje

Košarkaši Partizana napravili su još jedan podvig pošto su u drugom kolu Top16 faze Evrolige pobedili Barselonu rezultatom 67:66 posle produžetka. U veoma napetoj završnici Partizan je za Barselonom zaostajao poen razlike. Aleksandar Rašić je 20 sekundi pre kraja pogodio oba slobodna bacanja i doneo Partizanu prednost, a u poslednjoj sekundi Pit Mikel je pokušao da donese Barseloni pobedu i promašio je.

Navijači u ‘Pioniru’ počeli su već da se raduju, ali su sudije pet minuta pregledale snimak nakon kojeg su presudili u korist Partizana.

Zaključili su da je Lorens Roberts skinuo loptu sa obruča nakon isteka vremena, a prema pravilima FIBA to je dozvoljeno dok je lopta iznad obruča.

I u 1. kolu Partizan je napravio veliki podvig i u Atini je savladao Panatinaikos 64:59, dok je Barselona savladala Marusi na svom terenu protiv 79:69.

r.s.v.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve