Loader

Južnoamerička veza

29.januar,13:56

Hapšenje grupe osumnjičene za šverc dve tone kokaina. Među uhapšenima bivši upravnik restorana «Rad» rođak ubijenog ministra odbrane Bulatovića. Potraga za Darkom Šarićem

Akcija „Balkanski ratnik“ nastavljena je 27. jqanuara hapšenjem Nebojše Joksovića, Borislava Tunjića, Mirka Kneževića, Dragomira Poleksića i Miloša Nikolića, za koje se sumnja da su povezani s Darkom Šarićem, osumnjičenim za šverc 2,1 tone kokaina zaplenjenog u Urugvaju. Hapšenje je izvela Protivteroristička jedinica MUP-a Srbije. Istovremeno su specijalci MUP-a pretresli još 10 lokacija koje se povezuju sa Darkom Šarićem. Petorica uhapšenih su zadržani u policijskom pritvoru. Pred posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu protiv njih se vodi se istraga zbog međunarodne trgovine narkoticima.

Među uhapšenima je Mirko Knežević, bivši upravnik restorana „Rad“, koji je sedeo za istim stolom sa nekadašnjim ministrom odbrane Pavlom Bulatovićem, u trenutku atentata na njega 2000. godine. I sam Knežević je tom prilikom teško ranjen, a od povreda je lečen na Vojnomedicinskoj akademiji. Mediji su u to vreme pisali da je Knežević rođak ubijenog ministra Bulatovića. Ubica nije otkriven.

Nebojša Joksović je ranije hapšen i osuđen na uslovnu kaznu zbog pomoći sada pokojnom Strahinji Rašeti, nakon pokušaja ubistva Đorđa Ždrala u Istočnom Sarajevu. Kako je utvrđeno, Joksović je pozvao telefonom Vojislava Lalatović, tadašnjeg direktora stadiona Crvene zvezde, koji ih je povezao sa Slobodanom Ivanovićem, vlasnikom klinike „Anlave“. Rašeta je posle toga prevezen na tu kliniku gde mu je sanirana prostrelna rana. Poginuo je prošle zime dok je postavljao eksploziv pod džip svog „poslovnog partnera“.

Istraga u slučaju „Balkanski ratnik“ pokrenuta je 17. oktobra prošle godine, nakon zaplene 2.171 kilograma kokaina u Urugvaju, zajedničkom operativnom akcijom srpske Bezbednosnoinformativne agencije i američke agencije DEA. Istraga se vodi protiv 19 osoba, od kojih se devet nalaze u pritvoru u Srbiji. Tada su uhapšeni Nikola Pavlović, Marko Bulatović, Dejan Dakić, Miloš Pandrc, Radan Adamović, Dragan Labudović i Miloš Kragović. Istraga je 21. januara proširena na Darka Šarića i Gorana Sokovića, osumnjičenih da su, zajedno sa Željkom Vujanovićem, suorganizatori međunarodne kriminalne grupe koja se bavila prometom narkotika.

Kokain je urugvajska policija zaplenila u luci Santjago Vaskes, na ušću reke Santa Lucija, 25 kilometara zapadno od Montevidea, na jahti „Maui“, koja je plovila pod britanskom zastavom.

Za Darkom Šarićem i Goranom Sokovićem Interpol iz Beograda je raspisao poternicu. Crnogorska policija u nedelju je u Pljevljima pretresala porodične, stambene i poslovne objekte kojima raspolaže ili koje koristi Darko Šarić. Pripadnici antiterorističke jedinice policije Crne Gore, uz asistenciju lokalne policije, u nedelju oko 14 časova, upali su u poslovni objekat i diskoteku „Municipijum“ vlasništvo braće Šarić. Druga ekipa pretresala je porodičnu kuću Šarića. Čitav kraj bio je blokiran, dok su specijalci bili pod punom opremom sa puškama u rukama i gas maskama na licu. Na licu mesta se okupio veliki broj radoznalih građana. Pre toga Pljevljima je kružila priča o konvoju policijskih vozila koji se kreće od Đurđevića Tare prema Pljevljima, pa se čitav sat pre početka pretresa u Pljevljima pretpostavljalo da dolaze zbog Šarića. Crnogorska policija saopštila je da proverom u evidenciji utvrđeno da Darko Šarić nije državljanin Crne Gore i da će ukoliko bude pronađen na crnogorskoj teritoriji, biti lišen slobode, uz određivanje ekstradicionog pritvora radi izručenja državi koja ga potražuje.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve