Loader

Edukacija o vakcinaciji protiv novog gripa

21.januar,13:52

Umesto vakcinacije školske dece, 19. januara počela je edukacija o važnosti pelcovanja

Umesto najavljenog početka vakcinacije školske dece protiv novog gripa, 19. januara su počele pripreme za veliku akciju i to – edukacijom o važnosti pelcovanja u osnovnim i srednjim školama.

Domovima zdravlja su prosleđena uputstva kako da organizuju svoje lekare koji će u direktnom razgovoru sa nastavnicima i roditeljima pružiti sve neophodne informacije o gripu i vakcini, a potom će direktori škola, u zavisnosti od interesovanja, organizovati vakcinaciju.

Ta metoda, smatraju u Radnoj grupi, bi trebalo da izleči „epidemiju sumnjičavosti“ i vrati pažnju na realnu, epidemiju novog gripa.

Prema podacima zdravstvenih ustanova i Ministarstva prosvete, novi grip je do sada preležalo oko 15 odsto dece školskog uzrasta. „Ako se zna da ima više onih koji su imali vrlo blage forme pa su išli u školu“, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević, „znači da je 80 odsto dece ostalo nezaštićeno od gripa. Što je više vakcinisanih, manja je mogućnost širenja gripa koji se prvenstveno širi upravo kod dece školskog uzrasta, pa se preko škola prenosi u porodice, pa zatim u radne organizacije“.

Ukoliko se velikoj akciji vakcinacije odazove 25 odsto đaka to će biti dovoljno da uspori širenje epidemije, smatraju u Radnoj grupi.

Vakcinaciji mogu prisustvovati i roditelji (čiji je pristanak neophodan), a đacima će na dan vakcinacije biti opravdan izostanak sa časova.

Što se tiče ostatka stanovništva, vakcinacija se nastavlja nesmanjenim intenzitetom. Za mesec dana u Srbiji su, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, protiv novog virusa gripa vakcinisane 132.904 osobe.

Ukoliko interesovanje za vakcinaciju poraste, nema razloga za brigu, pošto u zalihama ima 850.000 doza.

Odgovarajući na kritike zbog preuveličavanja opasnosti od tekuće pandemije, direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen je iznela stav da je bolje pogrešiti iz opreznosti nego ne biti dovoljno oprezan. Čen se i dalje zalaže za to da svetsko stanovništvo nastavi da se vakciniše protiv svinjskog gripa, jer je vakcina bezbedna i efikasna. „Mislim da bismo svi radije videli umerenu pandemiju sa obilnim količinama vakcine na raspolaganju, nego tešku pandemiju uz neodgovarajuću snabdevenost vakcinom“, rekla je Čenova.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve