PROTIV BOMBARDOVANJA AL KAIDE: Protest u jemenskom gradu Radfanu

Jemen >

Obećanje jednog teroriste

Uprkos američkom pritisku da se vlada Jemena obruši na terorističke grupe, predsednik Jemena izjavio je da je spreman da pregovara sa članovima Al kaide nagoveštavajući izvestan stepen razumevanja prema onima koji odustanu od nasilja. Vlada Jemena povlači oprezne poteze u borbi protiv Al kaide zato što strepi da bi drugačija politika u zemlji koja pati od ekstremizma i netrpeljivosti prema SAD, mogla da proizvede negativne efekte. U Jemenu živi više hiljada veterana "svetih ratova" u Avganistanu, Bosni, Čečeniji i Iraku, i mada većina nije učestvovala u nasilju i zločinima, sada vatreno zastupaju "umri muški" ideologiju Al kaide. Ratni veterani su uvereni da bi bilo kakav potez protiv Al kaide doveo do neizbežnog pada jemenskog režima. Ubeđeni su da će ceo jemenski narod postati Al kaida ukoliko se Amerikanci ili neko od njihovih saveznika umešaju – umesto 30 ili 40, biće više miliona terorista.

Jemenske vlasti nedavno su izvele najžešći vazdušni napad na teroriste Al kaide u poslednjih nekoliko godina, a tim povodom Vašington je izrazio zahvalnost vladi Jemena zbog nove odlučnosti u borbi protiv ove organizacije. I ne samo to – SAD su izdvojile veća finansijska sredstva za obuku antiterorističkih jedinica u Jemenu, naročito posle neuspešnog bombaškog napada na američki avion za božićne praznike.

Međutim, najnoviji komentari predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha o "blagosti" prema teroristima upućuju na mogućnost da će nastaviti politiku koja je frustrirala američke zvaničnike u prošlosti. Drugim rečima, on će i dalje nastaviti da pušta teroriste Al kaide uz obećanje da se neće više baviti terorizmom. Više njih je prekršilo obećanje i vratilo se u svoje ćelije. Ali, Saleh smatra da je "dijalog najbolji način… čak i sa Al kaidom, ukoliko odlože oružje i dozovu se pameti", kako je rekao u intervjuu za televiziju Abu Dabi. Tada je obećao da će progoniti one koji prekrše obećanje i nastave nasilje. Jemenski zvaničnici tvrde da je silom nemoguće zaustaviti Al kaidu. Salehova vlada je umnogome oslabljena mnogobrojnim ratovima i krizama i van glavnog grada njen uticaj je minoran. Pretežno siromašnim planinskim teritorijama Jemena dominiraju plemenski savezi, ogorčeni na centralnu vlast zbog neulaganja u provincijske regione. Veruje se da se u planinskim vrletima Jemena krije hiljade boraca Al kaide, kojima zdušno pomažu njihovi rođaci, često više iz plemenskih nego ideoloških pobuda. Stoga, kad režim ubije ili uhapsi nekog od pobunjenih rođaka, otvara se mogućnost da se pobuni celo, do zuba naoružano pleme.

Drugi faktor koji otežava situaciju jeste povezanost režima sa šeikom Abdulom Madžidom al Zindanijem, jednim od najuglednijih klerika u Jemenu. Američka administracija označila je Al Zindanija kao navodnog teroristu Al kaide, dok vlada Jemena računa na njegovu podršku i odbacuje američke optužbe. Al Zindani je na verskom skupu protestovao protiv američkog pritiska, optužujući Vašington i UN za pokušaj "međunarodne okupacije Jemena".

Ahmed al Haj (AP)


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST