Kijev >

Ona je Ukrajina

U završnici kampanja predsedničkih kandidata Julije Timošenko i Viktora Janukoviča na izborima u Ukrajini, EU retorika je u opadanju, dok se nacionalni govor pojačava, primetili su analitičari. Izbori zakazani za 17. januar ocenjeni su kao još jedna prelomna tačka u političkom životu Ukrajine, koja je pre pet godina pod okriljem "narandžaste revolucije" zbacila autoritarni proruski orijentisan režim Leonida Kučme i Viktora Janukoviča i okrenula kormilo u pravcu Evropske unije i NATO-a. Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje su obavili anketari Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju u periodu od 12. do 24. decembra, Viktor Janukovič mogao bi u prvom krugu predsedničkih izbora da osvoji 30 odsto glasova, odnosno 43 odsto u drugom krugu. Njegova najljuća rivalka Julija Timošenko, prema tim rezultatima, proći će sa osvojenih 16 odsto glasova, dok će u finalu osvojiti 29 odsto glasova biračkog tela.

foto u meridijanima: reutersZA NATO I EU: Julija Timošenko

Briselski posmatrači ocenjuju da se u kampanjama koje vode Janukovič i Timošenkova nedovoljno insistira na odnosima Ukrajine i Evropske unije.

Međutim, nedvosmislena poruka predsedničke kampanje Timošenkove je, za razliku od protivkandidata, ulazak Ukrajine u EU i NATO. Viktor Janukovič je u svoj politički program, doduše, uneo EU odrednicu kao jedan od prioritetnih ciljeva, ali je evrointegraciju (kao uostalom i Timošenkova) uslovio i ograničio nacionalnim i regionalnim prioritetima. U njegovom političkom manifestu piše da je ukrajinski strateški cilj – ravnopravno članstvo u EU, ali da je u funkciji geopolitičkog položaja i očuvanja istorijskog, nacionalnog i kulturološkog identiteta. U njenom manifestu piše: "Kada izgradimo Evropu u Ukrajini, Ukrajina će postati članica Evropske unije."

U samom finišu predsedničke kampanje evropsko pitanje lagano pada u drugi plan pred problemom recesije u zemlji i isticanjem ličnih osobina kandidata. Boriće se, kažu kandidati na bilbordima, u televizijskim i radijskim emisijama, za oporavak ekonomije zemlje, za veću stopu zaposlenosti, bolje penzije, reformu vojske, protiv korupcije... Evropska integracija i pitanje punopravnog članstva Ukrajine u EU gotovo da se uopšte i ne spominju, napominje Olena Pristavko, analitičarka zaposlena u Ruskom centru EU u Briselu, koja je provela dve nedelje u Kijevu.

Ona je primetila da je kampanja prešla sa međunarodnog na domaći teren. Na primer, Janukovičev udarni slogan glasi: "On je vođa. Pravi vođa. Jedini vođa koji je sposoban da ujedini zemlju." Slogan Julije Timošenko je: "Ona radi. Ona je Ukrajina", i "Oni su protiv. Ona radi."

Na nedavno održanom sastanku u Kijevu između predsednika EU i ukrajinskih zvaničnika, objavljena je zvanična preporuka za održavanje normalnih izbora u duhu fer borbe. Međunarodni posmatrači za sada nisu podigli crvene zastavice u znak kršenja izbornih pravila. Kako bi pokazala da poštuje evropske standarde, kandidatkinja Julija Timošenko pozvala je protivkandidata Janukoviča na TV duel koji će biti održan 15. januara.

Međutim, kako se veliki izborni dan približava i s obzirom na to da većina Ukrajinaca nema poverenje u institucije sistema, postoje nagoveštaji da će se narod Ukrajine iznova boriti na ulicama gradova protiv izborne krađe. Ukrajinska novinska agencija Unian izvestila je da su izborni štabovi rivala na predsedničkim izborima već organizovali dolazak hiljada svojih pristalica na demonstracije na centralnom kijevskom trgu Majdan.

Endru Retmen


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST