Loader

Dragstor

12.jun,19:51

„Drug-store (US) trgovina u kojoj se prodaju lijekovi, kozmetika, štampa, laka hrana i bezalkoholna pića“ (Englesko-hrvatski ili srpski rječnik u redakciji Rudolfa Filipovića; Školska Knjiga i GZH, Zagreb 1980).

Prevrtao sam nekoliko enciklopedija i drugih knjižurina sa univerzalnim pretenzijama ne bih li iskopao neki podatak glede istorije dragstora, npr. ko je, gde i kada otvorio prvi objekat za „all-night-shopping“ (pošto kod nas ova reč označava prodavnicu koja radi noću). Naravno, nigde ni slovceta. Ali sam zato mnogo saznao o Karlu Velikom! Po ovdašnjem shvatanju enciklopedizma, pojmovi vezani za svakodnevni život isuviše su nevažni i banalni da bi njihovo postojanje bilo zabeleženo u ovim svetovnim biblijama; važna je samo „velika istorija“ koju najčešće stvaraju masovne ubice, poznate još i pod nazivom Vladari.

Iako naučno nepriznati, dragstori ipak postoje i množe se velikom brzinom; to dokazuje bar dve stvari: prvo, da je Apsolutna Knjiga nemoguća (ali to smo ionako već znali) i drugo, da urbani arhipelag Beograda konačno počinje da živi 24 sata dnevno. Preživevši (jedva) poluvekovno iskustvo socijalizma sa „ljudskim likom“(?), Beograd je, kao i drugi veliki istočnoevropski gradovi, obitavao u nekoj vrsti diskretnog policijskog časa; u državi Radničke Klase noć je sumnjiva rabota, vreme kad Radni Čovek spava, a Neprijatelj, dakako, Rovari, sve u nadi da će da Podrije. Noću se moglo ići u striptiz-barove, železničke bircuze i psihodelične diskoteke – jer je Organima bilo lakše da noćnu smenu Bande i Reakcije tako drže na oku – ali obavljati tako banalnu i (svako)dnevnu stvar kao što je kupovanje ‘leba i paštete u 2:37 posle ponoći – o, ne, to se nije moglo dozvoliti! Tako su dragstori bili nešto što je Radni Čovek i Građanin viđao samo trujući se filmovima sa trulog Zapada.

Da se s komunizmom nešto ozbiljno dešava bilo je jasno svakom inteligentnijem soc-podaniku još onda kad je otvoren mitski dragstor u Nušićevoj; kao da polako odustaje od diktature danjeg svetla, omatoreli komunizam je eksperimentalno dopustio upražnjavanje dekadentnih zapadnjačkih navika, mada samo na jednom mestu i pod budnim okom plavih čuvara Tekovina. Posle se uplašio vlastite smelosti, pa je od dragstora ponovo napravljena obična socrealistička Samoposluga koja se katanči u osam uveče – pod izgovorom da su se noćom tamo okupljali Elementi ali je zlo seme bilo bačeno na plodno tle. Piljarska Neprijateljska Reakcija je, podlo i kukavički počela da osvaja noćne slobode: prvo su zatvarali u devet, pa u deset, pa u dvanaest, sve dok jedne noći nisu skinuli ulazna vrata i proglasili ih tehnološkim viškom u večito otvorenom dućanu! Sve maske su pale za vreme izdajničke vladavine Ante Markovića, kada su mnogi sitnoburžujski elementi, do tada maskirani u prijazne piljare iz komšiluka, skontali da je došlo njihovih pet minuta i izvršili drsku kontrarevoluciju u vidu masovnog otvaranja privatnih radnji koje su građanima na celodnevnoj i celonoćnoj usluzi. Svako naselje je dobilo bar jedan dragstor; neki su bili minijaturnih razmera, ko sirotinjski špajz, ali bilo je bogami i pretencioznijih primeraka vrste u kojima je moglo da se izvoljeva i u povratku kući sa noćnog autobusa u dva i dvadeset pet filozofski razmišlja: da l’ je bolji kamember ili gorgonzola? Izdajnička klika A. Markovića je razjurena, ali su dragstori, nekako, ipak opstali. Štaviše, stvar se proširila i po unutrašnjosti, naravno, prilagodivši se lokalnim prilikama. Jerdan prijatelj iz Banje Luke, koji je nedavno utekao od neizdrživog viška demokratije i prosperiteta u Karadžićevoj tvorevini, priča mi da je u (ex)Bosanskoj Krupi video nešto što se naziva „drakstor“! Voli Srbin da mu i mrska strana reč onako domaćinski zvuči…

Uvek otvoren dragstor mali je ali nezaobilazan prilog slatkoći urbanog življenja u otvorenom društvu: tamo gde zatvaraju prodavnice po direktivi, na isti način zatvaraju i ljude! Grad koji pulsira 24 sata dnevno – a Beograd se glede toga nije dao porobiti ni u vreme zimušnjih sadističkih restrikcija struje – složeni je živi organizam koji zahteva pažnju, ljubav i održavanje.

Mrak je nad Beogradom. Pravo vreme za korisnu šetnju: čim stavim tačku, odoh po krekere i pivo!

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve