Loader

Otvoren Festival nauke

04.decembar,20:26

Kako izgleda matematičko kupatilo u kome peškiri imaju samo jednu stranu, a klozetska šolja nema zapreminu

Kako izgleda matematičko kupatilo u kome peškiri imaju samo jednu stranu, a klozetska šolja nema zapreminu, kako se svira na liri čije su žice napravljene od laserske svetlosti, a kako se uz pomoć hleba, margarina i mikrotalasne pećnice računa brzina svetlosti i pravi pasta za zube… Ovo je malecki deo najavljenog programa trećeg Festivala nauke koji je otvoren u Beogradu, u petak, 4. decembra.

U nedelju 6. decembara od 19h biće emitovana serija filmova na naučne teme. Vredi videti film «Milutin Milanković – putnik kroz vasionu i vreme», reditelja Dragana Elčića koji prati život našeg naučnika, inženjera, geofizičara, klimatologa i astronoma od rođenja 1879. godine u Dalju, u blizini Osijeka, pa do smrti u Beogradu 1958. godine. Gledaoci mogu saznati da je Milanković bio patrijarhalno vaspitavan, da je prva znanja o matematici stekao od oca, da je tokom studiranja na Visokoj tehničkoj školi u Beču, gde je i doktorirao, voleo noćne izlaske i bio zaljubljen u Rafaelovo delo „Madona u zelenom“, da je bio sanjar, kao i da krateri na Mesecu i Marsu, kao i jedan planetoid nose njegovo ime. Insert iz filma možete pogledati u vrhu ove stranice.

Trodnevni Festival nauke samo tokom prvog dana posetilo je oko 6000 ljudi, saopštili su organizatori. Tokom prepodneva postavke iz 28 naučnih oblasti pogledalo je 2500 učenika iz 12 gradova u Srbiji. Na Festivalu učestvuje 250 naučnika iz 22 naučne institucije, kao i 30 gostiju iz inostranstva. Neki od njih, iz Švajcarske i Tajlanda imaju postavke, dok će drugi – predstavnici Švedske, Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Hrvatske – biti zaduženi za neka od 24 naučna predavanja.

Festival se održava u centru Beograda, u zgradi bivše robne kuće „Kluz“ u (Masarikova ulica broj 4). Osim naučnih postavki i predavanja, ovogodišnji Festival nauke posetiocima nudi i dodatni program – mini filmski festival koji će kroz 19 kratkometražnih fimova pokazati da je veza između nauke i umetnosti neraskidiva. Predavanja i filmske projekcije održavaé se u prostoru Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48).

Karte za Festival nauke su u pretprodaji u Bilet servisu i Mamutu radnjama po ceni od 250 dinara a ulaznice je moguce kupiti i na samoj lokaciji tokom trajanja festivala po ceni od 300 dinara.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve