Tribina »Vreme izazova« >

Srpska porodica u krizi –
Traganje za srećom

Redakcija nedeljnika "Vreme" i Fondacija "Fridrih Ebert" već osam godina organizuju tribine pod zajedničkim nazivom "Vreme izazova". Ovog puta složili smo se da je tema za razgovor kako porodica u Srbiji reaguje na globalnu krizu, dodatno začinjenu lokalnim problemima. Izvesna dvosmislenost naziva "Srpska porodica u krizi – traganje za srećom" doprinela je, čini se, raspravi.

Može se, u šali, pitati da li srpska porodica ili porodica u Srbiji više liči na Simpsonove, Sopranose ili neku treću porodicu, a možemo se setiti da smo relativno nedavno na vlasti u Srbiji imali jednu celu porodicu, koja je kao neka manufaktura sektorisala sve ono čime je upravljala – državu, politiku, medije, veliki i mali biznis.

U proteklih dvadeset godina, svi smo svedoci tome, porodica je prošla kroz teška iskušenja. I, kada je izgledalo da ulazi u neke mirnije vode, pokazalo se da je reč o nepoznatim i burnim vodama tranzicije, nevremenu (ne)sposobnosti političkih lidera da se u novom svetu snađu pa je, najzad, na sve lokalne probleme stigla i globalna kriza. Kako preživljava porodica u Srbiji i šta se može očekivati pokušali su da razjasne gosti tribine "Vreme izazova" Smiljka Tomanović (Filozofski fakultet, sociologija porodice), Vladan Božanić (Republički zavod za statistiku, šef sektora za siromaštvo i anketa za radnu snagu, delegat u Evropskoj komisiji za životni standard), Zoran Musterović (Centar za socijalni rad) i pesnik Ljubivoje Ršumović. Tribinu, održanu u Centru za kulturnu dekontaminaciju u sredu 25. novembra, vodio je Aleksandar Ćirić, pomoćnik glavnog urednika nedeljnika "Vreme".


 


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST