Vreme
VREME 987, 3. decembar 2009. / NEDELJA

Knjige:
Istok-Zapad

Već četvrtu godinu Matična biblioteka "Svetozar Marković" u Zaječaru obeležava svoj dan promocijom novog kola Edicije Istok-Zapad. Tako su i ovog 27. novembra, prilikom obeležavanja 147 godina od osnivanja prvog Čitališta u Zaječaru, javnosti predstavljena dela četvoro autora: knjiga pesama Magnolija nam cveta itd. Radmile Lazić, roman Ruševina Milana Đorđevića, zbirka priča Okultno krvarenje Divne Vuksanović i zbirka priča Probudi me da se igram Slavoljuba Markovića. Uređivački odbor ove edicije (Vladislava Gordić-Petković, Đorđe Despić i Gojko Božović) odabrao je za štampu dela četvoro pisaca iz Beograda nakon uvida u preko sto rukopisa proze, poezije i esejistike koliko je pristiglo na ovogodišnji konkurs.

"Sticajem okolnosti, odnosno kvaliteta, ove godine je ovakav izbor, što ne znači da je uređivački odbor centralistički, to se jasno vidi iz prethodna tri kola u kojima su dela pisaca iz Srbije, Crne Gore, ali i Ukrajine", objašnjava predsednica Uređivačkog odbora Vladislava Gordić-Petković.

Pre nego što su se autori predstavili publici u zaječarskoj čitaonici čitanjem odlomaka iz svojih dela (nedostajala je samo Divna Vuksanović, zbog bolesti), predsednica Odbora je, između ostalog, rekla da sva četiri rukopisa odlikuje svežina ideja i smelost autora da eksperimentišu sa temama koje su opore i zahtevaju potpuno predavanje umetničkog senzibiliteta.

Uređivački odbor svake godine od objavljenih rukopisa u novom kolu edicije odabere i dvoje autora koje biblioteka i Grad Zaječar nagrađuju sa po 2000 evra. Ovogodišnji laureati su Radmila Lazić i Milan Đorđević, a Vladislava ističe da je nagrađenim rukopisima zajednički imenitelj – topografija. "Milan Đorđević nam ovaj put donosi jedan sjajan stvaralački rukopis koji se može nazvati dijalogom sa anđelom istorije; to je zamišljen dijalog jednog Beograđanina sa topografijom svoga grada i sećanja, roman je posvećen našoj poznatoj dramatičarki Biljani Srbljanović."

Radmila Lazić kazujući pesmu Mrtav pesnik otkriva nam da se zbirkom Magnolija nam cveta itd. vraća karakterističnom ironijskom ključu gde razne pojave i situacije, ljude, na neki način posmatra iz drugog ugla...

"Bolje je biti mrtav pesnik nego živ/ Živog pesnika najviše voli on sam/ Mrtvog pesnika vole svi."

Na pitanje čiju će knjigu iz ovog kola Edicije Istok-Zapad prvu pročitati Radmila Lazić kaže da je jako interesuje Ruševina Milana Đorđevića kome je ovo prvi roman; Slavoljuba Markovića ističe kao specifičnog pripovedača koji je do sada možda neadekvatno vrednovan; a jako joj je bio zanimljiv i neobičan odlomak iz zbirke priča Divne Vuksanović, pa će i ovu knjigu sa radošću čitati...

Odlična preporuka za ovu ediciju zaječarske biblioteke u kojoj je za četiri godine objavljeno dvadesetak knjiga.

D. Mihajlović