Vreme
VREME 987, 3. decembar 2009. / NEDELJA

Nagrada:
Novinarska izuzetnost

Novinarka Maja Hrgović dobitnica je prve nagrade programa "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost" za tekst "Kad žene odlaze na Zapad, ceh plaćaju obitelji". Članovi međunarodnog žirija naglasili su da se njen tekst bavi fenomenom koji je izuzetno važan i za region i za Evropu jer menja dosadašnju sliku o prirodi ekonomskih migracija. Maja Hrgović, inače novinarka kulturne sekcije hrvatskih dnevnih novina "Novi list", dobitnica je nagrade od 4000 evra.

Image
Momir Turudić

Drugo mesto i nagradu u iznosu od 3000 evra dobio je Momir Turudić, novinar "Vremena" (na slici), za tekst "Romi povratnici sanjaju o Nemačkoj" koji je objavljen u "Vremenu" u broju 981 od 22. oktobra 2009. godine.

Bugarska novinarka Jana Bjurer Tavanje za tekst "Institucije kao deponije za odlaganje zaboravljenih ljudi" osvojila je treće mesto i nagradu od 1000 evra. I ovaj tekst je objavljen u "Vremenu" u broju 985 od 19. novembra.

Nagrade su uručene na ceremoniji u Berlinu, kojoj je prisustvovalo svih deset učesnika ovogodišnjeg programa "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost". Ovaj program, koji su pokrenule fondacije "Robert Boš" i "Erste", u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), pruža finansijsku i profesionalnu podršku novinarima, podstičući regionalnu saradnju i objektivno

izveštavanje o kompleksnim pitanjima tranzicije koja su ključna kako za region tako i za Evropsku uniju.

Knjiga IDENTITET: Potraga za pripadnošću u novoj Evropi, zbornik radova ovogodišnjih stipendista i rezultat njihovog učešća u programu, biće predstavljena u narednim nedeljama na promocijama širom Jugoistočne Evrope, a biće dostupna i na internet stranici http://fellowship.birn.eu.com.

R. V.