Pančevo >

Slepilo pred bojnim otrovima

Skoro godinu dana od prethodne posete, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić ponovo je došao u Pančevo. U utorak ujutru, pet dana posle oslobađanja ekstremnih doza vodonik-sulfida, prisustvovao je sednici Radne grupe za praćenje stanja životne sredine, nakon što se sasvim raščistio vazduh od ovog smrtonosnog bojnog otrova koji je u četvrtak 26. oktobra za sat vremena dostigao koncentraciju od 106,5 mikrograma po kubnom metru, prema podacima gradskog monitoringa koji su te večeri bili skriveni od javnosti, a koje "Vreme" ekskluzivno objavljuje, mada se zbog nepostojanja republičke dozvole ovi podaci ne mogu upotrebiti na sudu (videti grafik).

Uprkos tome, ova poseta najzagađenijem gradu u Evropi za ministra nije protekla bezbrižno kao prošlog oktobra jer ga je dočekala bitno drugačija situacija – umesto kafe sa ekološkim aktivistima i prilike da u prijatnom razgovoru slatkorečivo obećava kako "država neće zaboraviti Pančevce", sačekali su ga gnevni građani sa pištaljkama i transparentima, ispred gradske kuće se prolamalo "Ua!", a larmalo se i ovnujskim zvonom. Međutim, ministar se nije osmelio da se suoči sa otrovanim državljanima Srbije, obezbeđenje ga je krišom uvelo kroz sporedni ulaz u opštinsku zgradu, da bi zatim zaustavilo grupu bučnih aktivista pred koje je izaslan samo zamenik gradonačelnice da ih pokuša umiriti.

Tako se okončalo još jedno zataškavanje gotovo neshvatljivog trovanja vodonik-sulfidom nad gradom sa više od 127.000 stanovnika i više od 5000 dece obolele od opstruktivnog bronhitisa. Možda bi u normalnoj državi to ugrozilo donedavno besprekornu političku karijeru gospodina Dulića, funkcionera Demokratske stranke, koji se na položaju ministra za ekologiju majstorski specijalizovao za posete zoološkim vrtovima, slikanje pored ljudi sa metlama i, eventualno, presecanje vrpce ispred novih kontejnera.

Međutim, teško je zamisliti da će ovaj miljenik vrha stranke i bivši lekar snositi bilo kakve posledice za ispuštanje bojnog otrova u atmosferu. Kao ni oni koji su ga najverovatnije ispustili, čija se petrohemijska postrojenja nalaze u Južnoj zoni, a sa kojima je država u ozbiljnom biznisu – bilo da je reč o fabrikama HIP Petrohemije čija se proizvodnja održava novcem iz državnog budžeta ili rafineriji srpsko-ruskog NIS-a, sa kojim je prošle nedelje država prelomila dug od osam milijardi dinara.

Situacija u Pančevu je prošlog četvrtka, posle višenedeljnog povišenog aerozagađenja, bila gotovo dramatična – nakon pojave opasnih otrova i pratećeg nepodnošljivog smrada u vazduhu, usijao se telefon Službe za obaveštavanje i uzbunjivanje, a onda se desilo nešto neočekivano – gradske vlasti su isključile javni prenos podataka sa mernih stanica monitoring sistema za praćenje zagađenja. Tada je rečeno da monitoring neće prikazivati podatke o prisustvu opasnih materija sve do 30. novembra, navodno zbog iznenadnog servisiranja, ali je on već sutradan ponovo uključen.

U toku noći su jedini podaci o visini zagađenja stizali iz gradskog Zavoda za javno zdravlje, koji je jedini pravovremeno upozorio građane da ne izlaze napolje i da zatvore prozore. I dok su otrovne magle plivale oko stambenih naselja, samo je Zavod u škrtim saopštenjima preko lokalne televizije objavljivao rezultate merenja njihove mobilne toksikološke stanice, postavljene kod Narodne bašte, u centralnoj gradskoj zoni.

Niko od predstavnika republičkih vlasti nije se ni osvrnuo na ono što se dešava samo desetak kilometara od Beograda, javni servis nije ni izvestio o slučaju, a uprkos rešenju Ministarstva odbrane, u gradu nije proglašena RBH uzbuna, mada su i benzen i čitav niz jedinjenja te noći bili u zoni epizodnog zagađenja drugog stepena, daleko iznad 80 mikrograma po kubnom metru.

Tokom noći je reagovala gradonačelnica Vesna Martinović, koja je u gradu donedavno važila za anonimno kadrovsko rešenje Demokratske stranke, ono koje će pristati na sve što republička vlast udesi za Pančevo. Verovatno posle dubljeg uvida u stvarne koncentracije otrova i opasnosti koje od njega vrebaju, ona je sutradan ujutru uputila apel neimenovanim instancama da "prestanu da ignorišu višednevno zagađenje vazduha u Pančevu".

Gradonačelnica je pritom najavila i da Pančevo "više neće tolerisati ignorisanje realnosti od svih ključnih aktera u ovom procesu" i da je nedopustivo "da se odgovorni ponašaju kao da je sve u redu". Uzgred, gradonačelnica se oko 13 sati našla na sastanku zatvorenom za javnost sa direktorima petrohemijske industrije koji su se, kako "Vreme" saznaje, po starom običaju arogantno pravili naivni. Kako takođe saznajemo, gradonačelnica je tokom dana pokušala da telefonom dobije i ministra Dulića, ali se, ako je uopšte s njim razgovarala, ništa nije dogodilo.

Grad je ujutru posetio samo Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade čije kretanje mediji gotovo i ne prate, a koji je, vidno ganut situacijom koja se teško sreće i u najdužim karijerama, obećao da će iskopirati i lično odneti izveštaj o Pančevu nadležnom ministru Duliću. Pa, ako ovaj stigne da pogleda, pogleda.

Tek sledeće večeri se konačno oglasilo i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja sa dva saopštenja. U prvom se najavljuje da je "zbog povećanja zagađenja vazduha u Pančevu poslednjih dana, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić sazvao vanrednu sednicu Radne grupe za praćenje stanja životne sredine u Pančevu". No, mada je vanredna i mada je hitna, ministar je sednicu zakazao tek za utorak 1. decembra.

Drugo saopštenje se odnosilo na delovanje republičke inspektorke Jelene Stanović, koja je tokom noći obišla Južnu industrijsku zonu i zaključila da zagađenje možda potiče iz državne HIP Petrohemije, uz najavu da će narednih dana posetiti i susedna rafinerijska postrojenja kompanije NIS, a o čemu ništa potom nismo saznali.

Menadžment HIP Petrohemije je u međuvremenu pokušao da se opravda time da nisu možda sva jedinjenja koja su se našla u atmosferi potekla iz njihovih postrojenja, ali o konkretnoj odgovornosti Rafinerije nafte Pančevo za opasno, pa i nezakonito stečeni profit u Južnoj zoni ne vredi ni govoriti. Posle svega što su preživeli, zatvaranje ili krivično kažnjavanje nekog ko je moćan kao rusko-srpski NIS sasvim je nezamislivo za građane Pančeva.

Jednako kao što je nezamislivo da se bez ikakve odgovornosti sto hiljada građana bilo kog dela sveta izlaže koncentracijama bojnog otrova koje, bar teorijski, oštećuju nerve i izazivaju slepilo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net