Loader

Ukinute šengenske vize za građane Srbije

03.decembar,18:42

Od 19. decembra građanima Srbije neće trebati vize za putovanja u zemlje EU

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa zemalja članica Evropske unije usvojena je dopuna Regulative 539/2001 kojom se građani Srbije, Makedonije, i Crne Gore „izuzimaju od obaveze vađenja vize“. Bezvizni režim se ne odnosi na Veliku Britaniju i Irsku jer one nisu potpisnice šengenskog ugovora, ali se odnosi na Švajcarsku i Norvešku koje nisu članice Evropske unije. Bez viza neće moći da putuju žitelji Kosova i Metohije, kao ni oni koji još uvek nemaju nove biometrijske pasoše.

U zemljama koje su potpisnice Šengenskog sporazuma bez viza dozvoljen je boravak najviše dva puta po tri meseca u jednoj godini, odnosno posle jednog tromesečija van matične zemlje, putnik mora da se vrati kući. Može da putuje opet tek kad prođe 90 dana. Takođe, građani Srbije, Makedonije i Crne Gore ovom olakšicom nisu dobili pravo na rad u zemljama EU.

U Briselu su vest o ukidanju viza dočekali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar policije Ivica Dačić i ministarka pravde Snežana Malović. „Oslobađanje od viza kao sankcija nije uključeno u pregovore o članstvu u EU, ali bez vizne liberalizacije svakako ne može doći do punopravnog članstva u EU“, istakao je predsednik Tadić, dok je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro rekao da je „jako srećan što mladima Srbije možemo ponuditi mogućnost za putovanja“.

Čestitke su stigle i od šefa Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer i ambasadora Švedske Krister Bringeus koji je rekao da bezvizni režim nije poklonjen već da je „rezultat napornog rada Vlade Srbije i predsednika lično“. On se posebno zahvalio ministrima pravde i unutrašnjih poslova Snežani Malović i Ivici Dačiću zbog toga što su, prema njegovim rečima, u rekordno kratkom vremenu uradili sve što je bilo potrebno za ukidanje viza.

Odluka o ukidanju viza za građane Srbije stupa na snagu dan posle objavljivanja u Službenom listu Evropske unije i primenjivaće se od 19. decembra 2009.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve