Loader

Narkobiznis i njegove žrtve

03.decembar,23:28

Holivudske vile, kola iz snova, moć, randevu sa smrću. Tako izgelada biti devojka narkobosa

DEVOJKE NARKOBOSOVA

Kada je posle sedam godina odlučila da napusti narko bosa Vilbera Varelu i da se vrati manekenstvu, bos je naredio jednom od svojih hitmena da Jovani (Yovanna) Guzman (na slici gore) puca u noge. „Doktori mi nisu mogli spasti noge. Sudbina mi je dala snagu da se oporavim toliko da ne hramljem na pisti.»

Njen bivši suprug, Vilber Varela, ili „Sapun“ zbog svoje sposobnosti da se iskobelja iz ruku pravde, 15 godina je bio šef kolumbijskog kartela del Vale. Korumpirani bivši policajac, poznat po animalnoj brutalnosti, izgradio je carstvo na švercu milijardu dolara vredne količine kokaina iz Kolumbije u SAD preko Meksika, uz korišćenje flote brodova i lakih aviona. Posao je iznenada prekinut januara 2008. kada je telo narko dilera, koji je imao lažna dokumenta, nađeno izrešetano u jednom hotelu u Meridi u Venecueli.

Kada je Jovana Guzman čula vest o ubistvu na TV nije znala kako da reaguje. „Bila sam srećna, jer sam se osetila slobodnom“, ali takođe i tužna zato što je njen položaj imao i pozitivne strane. Bio je čovek koji je voleo detalje: «Kuvao je za mene i poklanjao mi ruže…»

Kolumbijske vlasti sada vode istragu o imovini te žene: o apartmanima koji su rezultat ilegalnih aktivnosti njenog bivšeg ljubavnika. Ona tvrdi da je Vareli sve vratila, pre atentata.

„Ostala sam tako usamljena. Sve što imamo su plodovi našeg rada.“

Italijanska Panorama koja oko njenog slučaja vrti priču «Tute le pupe dei narcos sudamericani», o zgodnim i ambicioznim ženama narko dilera, ponekad robinjama, ponekad čak i adolestentkinjama, manekenkma ili ako hoćete modelsicama, glumicama, pevačicam, igračicam, kraljicama lepote, ali i TV zvezdama. Imaju sve: holivudske vile, kola iz snova, mnogo novca i moć. «Komandni respekt.» Zaslepljene luksuzom i kokom, žive u blizini kriminalnih divljih uzbuđenja. „Sve dok ne stanete zbog straha od unutrašnje praznine,“ citira se kolumbijka Jovana Guzman, koja je sedam godina bila lutka ljubomornog narkocara Vilbera Varele. Sada piše „narkomemoare“.

Sadržaj čine četiri celine: ljubav, droga, krv i seks. Taj zlatni kavez golica maštu producenata, reditelja i pisaca scenarija.

Karen Deho

Početak je klasičan: Studentkinja iz Bogote koja je sanjala da postane glumica, Jovana Guzman je 2001. pobedila na konkursu za mis Čika Med. Te večeri među Veoma Važnim Osobama (VIP) u prvom redu bio je narko bos Vilber Varela. „Kad sam pobedila na takmičenju, postala sam njegova žena, bila sam njegov trofej», priča sada modelsica. Šefovi kartela vrše veliki pritisak na organizatore takmičenja za mis da pobedi bosova devojka.

Paola Ruiz

„Ali, luksuz vas ne dovodi do toga da se zaljubite, već da oslepite», opominje Jovana. Kaže da zato piše knjigu – da spreči da druge devojke padnu u istu zamku… „Srela sam ga u školi za modele. Zaveo me poklonom: roleks. Zatim su došli modni dizajner, putovanja, trendi restorani, hoteli sa pet zvezdica, kartije, dijamantski prsten. I – kruna za Mis… «Ali to je kao kad je neko zarobljen u zlatnom kavezu. Zabranio mi da radim kao model ili da imam muške prijatelje. Ono što je njegovo niko ne sme da pipa ni da gleda.. “

Panorama, koja se često vraća na priče u čijoj pozadini je opasni narko svet piše da su se istražitelji zainteresovali i za Meksikanku koja se zove Laura Elena Zunjiga (Zúñiga), poznatu kao „Miss Narco“, zbog njene veze sa kokainskim bosom koji se zove Angelo Orlando Garsija (García Urquiza), i koji je navodni šef kartela Juarez. Bila je uhapšena zajedno sa svojim čovekom, ali je oslobođena.

Da bi se distancirale od bivših kraljeva kokaina, vrlo popularne južnoameričke lepotice optužuju jedna drugu: vedeta Zaneti modelsica Karen Deho (na slici desno) i TV zvezda Lejs (Leys) Suarez, koja je i pored naočara prepoznata i snimljena kada je posećivala Oskara Rodrigeza Gomeza, koga zovu „Turbo“, i koji služi kaznu od 17 godina u Peru u zatvoru Piedras gordas. U Peruu Širli Čeres i Paula Ruiz (slika dole) su pod istragom i pokušavaju da dokažu da nemaju ništa sa „porodičnim bizinisom“ svojih narko dilera Miguela Angela Davila, zvanog McDonald, i Hana Salazara Paredesa, navodnog šefa kartela Truhiljo.

Ima lepotica koje vode klanove. Meksikanka Sandra Avila Beltran, „Kraljica Pacifika“, sedela je, navodno na čelu stola kada su se sreli kolumbijski kartel Norte del Valei meksički Huarez i Sinaloa. Dvaput udovica (oba muža ubijena u pokušaju da srede sukob klanova), Sandra Avila Beltran je u zatvoru od septembra 2007, kada je uhapšena posle konfiskacije broda sa 9 tona kokaina u meksičkoj luci Manzaniljo.

Izabrati najboljeg prijatelja među narko bosovima često znači randevu sa smrću. Kolumbijska glumica Lilian Lozano, žena od 30, takođe bivša kraljica lepote, kidnapovana je dok je šetala ulicom u Kaliju s Fabiom Vargasom, članom kolumbijskog narko kartela. Oboje su odvedeni u neko seosko područje, mučeni i ubijeni. Kolumbijska TV zvezda Virdžinija Valeho danas u elegantnim šesdesetim, priznala je da od 1983. do 1987, bila ljubavnica Pabla Eskobara, najmoćnije narko bosa u istoriji.

Devedesetih, sensacionalno venčanje Mis Kolumbije, Maribele Gutirez Tinoko, sa narko bosom koji se zove Hairo Duran. Brak je trajao samo nekoliko meseci, sve dok njen muž nije ubijen. Promenila je život i udala se za ginekologa u Majamiju. I Natalija Paris, ikona lepote u Kolumbiji je udovica narko dilera. Njen muž je Hulio Fiero, narko diler i svedok saradnik živeo je pod policiskom zaštitrom u SAD, ali je odlučio da ode „inkognito“ u Kolombiju. Kidnapovan je, mučen i ubijen. „Rana je još otvorena“, kaže danas Natalija Paris. Fiero ima ćerku, subretu, koja će postati žena drugog narko dilera, koji se zove Andres Lopez. Priča je inspirativna za TV seriju, a u Kolumbiji veliki TV hitovi su najčešće povezani s tom vrstom priča. Naslov: Mafijine lutke. Jedna tako kontroverzna drama o ženama narko dilera u Kolombiji bila je rekordno gledana i izazvala je žestoku debatu o ženskom pitanju.

Vešanje u Tihuani

R. S. V.

Rukopis narko-bandi

Na mostu na starom autoputu Rosarito koji vodi iz Meksika za SAD, blizu Tihuane policija je našla, a rodbina prepoznala, unakaženo, modro, golo i bez genitalija, telo Rođelija Sančeza (Rogelio Sanchez). Italijanska Panorama, koja objavljuje ovu drastičnu sliku, piše pozivajući se na meksičku policiju, da je reč o korumpiranom meksičkom policajcu, koji je izdavao dozvole švercerima narkotika u Tihuani. List piše da je čak četrnaest hiljada ljudi ubijeno u mafijaškim obračunima od decembra 2006, kada je predsednik Kalderon pokrenuo kampanju protiv šverca narkotika. Mnogi policajci, za većinu kažu da su bili korumpirani, nađeni su mrtvi u blizini svojih kuća ili pored svojih automobila.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve