Loader

Pančevo: Bez kontrole trovanja

27.novembar,12:53

Kako se i zašto podaci o poslednjem noćnom trovanju zataškavaju?

Petak, 27. novembar

Nakon pojave opasnih otrova u vazduhu nad Pančevom tokom večeri 26. novembra, vazduh u ovom gradu sa više od 127.000 stanovnika i više od 5000 dece obolele od opstruktivnog bronhitisa, danas deluje čistije, ali i dalje nema pouzdanih brojnih vrednosti o stepenu zagađenosti grada u realnom vremenu.

Gradske vlasti su tokom incidenta isključile opštinski monitoring sistem za praćenje zagađenja, a kako „Vreme“ saznaje, on neće prikazvati podatke o prisustvu opasnih materija sve do 30. novembra, navodno zbog iznenadnog servisiranja.

Republička inspektorka Jelena Stanović tokom noći je obišla Južnu industrijsku zonu i kako saznajemo zaključila da zagađenje potiče iz državne HIP Petrohemije, ali nema zvaničnih podataka jer se Ministrstvo zaštite životne sredine još nije oglasilo, mada ima naviku da to čini u svakoj zgodnoj prilici bilo da nadležni ministar postavlja negde novi kontejner ili je pozvan na neki ekološki seminar.

Trenutno nema relevantih podataka o tome da li je republička inspektorka uopšte posetila susedna rafinerijska postrojenja srpsko-ruske kompanije NIS, sa kojom je Vlada Srbije samo dan ranije prelomila dug od osam milijardi dinara.

Grad je posetio i potpredsenik Vlade Jovan Krkobabić, ali kao što prethodne večeri nije bilo proglašavanja RBH uzbune, još uvek se niko poimence ne poziva na odgovornost zbog prećutkivanja vitalnih informacija o kvalitetu vazduha i zagađenju koje možda i nije učinjeno namerno.

Da li je zaista reč o pojavi nove strategije zataškavanja podataka o veličini aerozagađenja?

Gradonačelnica Vesna Martinović, koja u gradu i posle više od godinu dana mandata važi za anonimo kadrovsko rešenje Demokratske stranke, uputila je apel neimenovanim instancama da „prestanu da ignorišu višednevno zagađenje vazduha u Pančevu“.

Ona je rekla da Pančevo „više neće tolerisati ignorisanje realnosti od svih ključnih aktera u ovom procesu“ i da je nedopustivo „da se odgovorni ponašaju kao da je sve u redu“.

U međuvremenu, zakazala je sastanak sa direktorima petrohemijskog kompleksa u 13 časova, ali je sastanak zatvoren za javnost, što u ranijim sličnim epizodama nikada nije bio slučaj. Da li će na njemu gradonačelnica u istom tonu kao u svom apelu izgrditi menadžmente fabrika za koje se sumnja da truju stanovništvo?

Čak i da uspe u tome, teško da će javnost od sada zaista biti bolje obaveštavana, posebno ako se monitoring ne uključi uskoro.

U toku noći su jedini podaci o veličini zagađenja stizali iz gradskog Zavoda za javno zdravlje, koja je jedina pravovremeno upozorila građane da ne izlaze napolje i da zatvore prozore.

No, za razliku od monitoringa koji su građani mogli da kontinualno prate preko interneta ili na monitoru kod gradske kuće, što su podaci koji se vrlo teško mogu namestiti čak i da se to želi, Zavod svoje rezultate saopštava zbirno i u saopštenjima, što ne daje celu i jasnu sliku, kao ni trendove rasta, ali bar odgovara na pitanje kojih je sve otrova bilo u prethodnim satima.

Prema poslednjim podacima Zavoda, saopštenim oko ponoću u četvrtak, vrednost benzena kod Narodne bašte u centralnoj gradksoj zoni kretala se u rasponu od 65 do 80 mikrograma po metru kubnom. No, taj podatak je pomalo čudan jer je prethodno saopšteno da je pre ponoći koncentracija benzena viša od 100 mikrograma.

Prema istom izvoru, oko ponoći je primećen pad vrednosti ugljovodonika sa 500 na 449, crna čađ je i dalje bila na 100 mikrograma po metru kubnom, a azotni oksidi su opali na 150 mikrograma po metru kubnom, ali i dalje iznad dozvoljenih vrednosti.

Misteriozni i izuzetno opasni gas neprijatnog mirisa, vodonik sulfid koji se jako osećao nad gradom, po objavi Zavoda za javno zdravlje na trosatnom merenju oko ponoći imao je vrednosti od 6,2 mikrograma po metru kubnom, što je za oko dva mikograma ispod dozvoljenih vrednosti.

Nažalost, ovi brojevi ništa ne govore kako se u vremenu kretalo zagađenje. A o nečijoj konkretnoj odgovornosti za opasno, pa i nezakonito stečeni profit u Južnoj zoni ne vredi ni govoriti.

Koliko se ministar Oliver Dulić plaši pančevačkog vazduha?

Nakon apela gradonačelnice Pančeva Vesne Martinović zbog sinoćnjeg zagađenja i nakon što je u gradu, umesto nadležnog mnistra, boravio Jovan Krkobabić, onaj potpredsednik Vlade čije kretanje mediji gotovo i ne prate, konačno se oglasilo i Ministartstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Kako se kaže u pristiglom saopštenju, „zbog povećanja zagađenja vazduha u Pančevu poslednjih dana, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić sazvao je vanrednu sednicu Radne grupe za praćenje stanja životne sredine u Pančevu“.

Sednica će biti održana Pančevu, ali mada je vanredna i mada je hitna, dogodiće se tek u utorak 1. decembra.

Da li se to ministar Dulić plaši za sopstveno zdravlje, pa čeka da se vazduh dovoljno razbistri?

Ili zato što je, kako takođe javljaju iz Vlade, sutra planirao posetu ZOO vrtu u Subotici?

Planirano je da kad stigne u Pančevo, ministar Dulić obiđe pogone Rafinerije i Petrohemije. U međuvremenu, dok on ne stigne, „naložio je inspekciji za zaštitu životne sredine da i dalje neprestano prati ekološku situaciju u Pančevu i redovno obaveštava građane“. Kao i dosad.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve