Loader

Opasni otrovi nad Pančevom!

27.novembar,00:29

Građani bi večeras trebalo da što bolje zatvore prozore i ne izlaze na ulicu

Tokom večeri u četvrtak 26. novembra, u Pančevu je došlo do vanrednog zagađenja vazduha koje, po svemu sudeći, može biti opasno po ljudsko zdravlje više nego u uobičajenim okolnostima u ovom industrijskom gradu.

Detalji za sada nisu poznati medijima, kao ni koncetracija nekih izuzetno opasnih otrova koji su od 19 časova prisutni u vazduhu.

Lokalni mediji su samo preneli savete Zavoda za javno zdravlje da građani ne izlaze na ulicu i da što bolje zatvore prozore.

Nedeljnik „Vreme“ ne može, kao u ranijim prilikama, objaviti tačne koncentracije zagađujućih materija budući da su gradske vlasti, iz nepoznatih razloga, privremeno isključile javno prikazivanje kontinualnih merenja na tri merne stanice gradskog monitoringa.

Prema nezvaničnim podacima koje izmerila automatska mobilna merna stanica Zavoda za javno zdravlje u blizini Narodne bašte (u centralnoj zoni grada) vrenost koncentracije benzena je tokom večeri bila viša od 100 mikrograma po kubnom metru.

Prema istom izvoru, ogromne su i koncetracije toluena, ksilena, ugljovodonika nemetanskog tipa i čađi.

Za sada je nepoznata vrednost opasnog otrova vodonik sulfida, mada se, kako kažu u Službi za obaveštavanje i uzbinjivanje građana, građani posebno žale na njegov težak miris i peckanju očiju.

Vodonik sulfid je smrtonosan gas za koji je inače poznato da pri koncentarciji od 10 do 20 ppm u vazduhu izaziva iritaciju očiju, od 50 do 100 ppm oštećenje vida, a na višim i trajne posledice po zdravlje i na kraju smrt.

Gradske vlasti po običaju reaguju na način koji kod građana ostavlja utisak sporosti, a stiče se i novi utisak da, budući da monitoring ne radi, saučestvuju u prikrivanju opasnog incidenta.

Sirene za RBH opasnost nisu bile uključene mada su koncentracije benzena iznad 80 µg/m3, što je po rešenju Ministarstva odbrane zagađenje drugog stepena i postoji zakonska obeveza da se sirene uključe.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović, inače član Demokratske stranke, izdala je saopštenje u kome samo iznosi mišljenje da je neko „verovatno odgovoran za izazivanje zagađenja“. Najavila je i da će direktore fabrika u toku dana pozvati na sastanak.

Republička inspektorka za životnu sredinu Jelena Stanković je, kako je saopšteno, izašla na teren, negde u Južnoj zoni, ali nije uspela da otkrije uzrok zagađenja. Za sada je obišla samo postrojenja HIP Petrohemije koja je u državnom vlasništvu.

Koliko je do sada poznato, inspektorka još nije biravila u Rafineriji nafte. Da li zato što je rusko sprska kompanija NIS izdala saopštenje u kome tvrdi da je u njihovim postrojenjima sve redovno ili zbog osam milijardi drugih razloga?

Medijima i građanima se za sada ne saopštavaju nikakve informacije. I onda su, ne bez razloga, svi akteri jednako sumnjivi i odgovorni za trovanje dece i ljudi.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve