Loader

Izuvanje ugleda

26.novembar,13:44

Za razliku od iračke, u srpskoj kulturi gađanje cipelom znači tendenciozno pravljenje cirkusa i prostakluk

Poslanica Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić tokom sednice Skupštine Srbije cipelom je gađala predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić. Za sve one koji tokom prepodneva u četvrtak, 26. novembra, nisu gledali prenos Skupštine, reprize ovog tragikomičnog događaja, bar za sada nema. Naime, čak ni Radio-televizija Srbije na svom sajtu nije pustila sam snimak akta, već ono što je usledilo kasnije: „skupljanje“ cipele i Čomićkino izricanje mere udaljavanja iz Skupštine Gordane Pop Lazić.

Pop Lazićka je bez obzira na izrečenu meru, ostala na mestu, smeškala se i zahvaljivala. Čomićka je takođe naložila da se „predmet kojim je narodna poslanica narušila ugled“ Skupštine vrati poslanici SRS-a.

Pop Lazićka je rekla da je to što je gađala cipelom predsedavajuću Skupštine bio simboličan čin kojim je pokazala neposlušnost i protest zbog vređanja dostojanstva poslanika. „Ovo je dozvoljen i legitiman način protesta poslanika koji predstavlja narod, a koji parlamentu ne može da kaže šta narod misli“, rekla je Pop Lazićka. Ona je dodala da se radikali ne slažu sa načinom rada skupštine jer predsedavajući stalno opominje poslanike te stranke i ne dozvoljava im da govore. I još: „Ništa ne radim instiktivno, sve radim sa namerom“.

Pop Lazićkin akt neodoljivo podseća na prošlogodišnji događaj kada je irački novinar gađao američkog predsednika Džordža Buša cipelom tokom konferencije za štampu. Druge paralele (kao što su momenat i razlozi), osim one da se radi o gađanju cipelom, teško je izvući, jer u iračkoj kulturi gađanje cipelom ima određeno značenje, dok u srpskoj može da bude samo tendenciozno pravljenje cirkusa, prostakluk, i bezrazložno izazivanje incidenta.

Čomićeva je prethodno nekoliko puta oduzimala reč poslanicima, zbog čega je Pop Lazićka još pre dva dana pretila da će se izuti.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović posle nemilog događaja izjavio je, držeći Pop Lazićkinu cipelu u ruci, da namerava da cipelu pokaže delegaciji Kineske asocijacije za međunarodno razumevanje koja je u međuvremenu došla u Skupštinu kako bi sa galerije pratila sednicu.

Posle banana, polivanja vodom, roze hulahopki, bacanja kletvi, plakanja za govornicom, prozivanja za švaleracije… ovo je još jedan uspešan pokušaj poslanika da omalovaže i srozaju ugled institucije Narodne skupštine. Problem je što tu Narodnu skupštinu čine oni pa bi bilo zanimljivo saznati kakvu sliku imaju sami o sebi.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve