Obrazovanje >

Greška u koracima

Reklama Megatrend univerziteta na televiziji Metropolis, koja poziva potencijalne studente da upišu njegovu Visoku školu za košarku "Borislav Stanković", učinila se neobičnom jer se u njoj kaže da je ovu školu "akreditovalo" Ministarstvo omladine i sporta. Naime, obrazovne ustanove u Srbiji može da akredituje samo Ministarstvo prosvete. Ekipa "Vremena" je zatražila objašnjenje od Ministarstvom omladine i sporta.

Dragan Atanasov, načelnik za sport u tom ministarstvu kaže:

"Jedan od problema koji postoje u našem sportu jeste nedostatak kvalifikovanih trenera. Da bismo sprečili da decu treniraju priučeni treneri, mi smo u saradnji sa akreditovanim obrazovnim ustanovama dogovorili da im, kada ispune potrebne uslove, izdamo rešenja po kojim one mogu da se bave stručnim osposobljavanjem trenera. Treneri koji završe te kurseve dobijaju licence, ali one nisu potvrde o formalnom, već o neformalnom obrazovanju. U praksi to znači da će ti treneri moći da rade pri sportskim savezima i da budu treneri za sportove za koje su osposobljeni, ali ne i da predaju u školama kao profesori fizičkog, jer za to moraju imati visokoškolsku spremu. Mi nismo nijednoj školi izdali akreditaciju, već samo rešenja."

Predrag Nemec, predavač na Visokoj školi za košarku, na pitanje da li je njegovu školu akreditovalo Ministarstvo prosvete ili Ministarstvo sporta, odgovara: "Naravno da je to Ministarstvo prosvete. Ministarstvo sporta sve i da hoće ne može to da uradi." Nemec je kazao da će utvrditi kako je došlo do toga da se u reklami govori da je školu akreditovalo Ministarstvo sporta i da će se javiti čim bude saznao o čemu se radi, što je i učinio.

"Tekst za televizijsku reklamu u kome se govorilo da imamo akreditaciju Ministarstva prosvete i rešenje Ministarstva sporta, bio je duži nego što je trebalo i zato je morao da bude skraćen. To je učinjeno nespretno i tako je došlo do onoga što ste videli. Nismo imali nameru da ikoga obmanjujemo, a za to nismo imali ni razloga jer imamo urednu akreditaciju nadležnog ministarstva. Reklama je povučena a biće prekontrolisani i svi tekstovi na našem sajtu za slučaj da se i tu potkrala slična greška", kazao je Nemec.

Greška koja se dogodila u Megatrendovoj reklami očigledno je nenamerna. Ipak, ovaj događaj otkriva da postoji mogućnost da se škole u svojim reklamama posluže i neistinama. Zbog toga bi trebalo uspostaviti mehanizam kontrole njihovih propagandnih materijala.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net