Loader

Petnica upisuje nove polaznike

19.novembar,10:29

Istraživačka stanica je pozvala đake da se prijave za napredne programe

Uprkos svim problemima sa finansiranjem i nesuglasicama sa Ministarstvom prosvete tokom protekle godine, zbog kojih su programi Istraživačke stanice Petnica bili ugroženi, ona će nastaviti rad i u narednoj godini. Ministar Žarko Obradović je, posle silnog natezanja, prošlog meseca prihvatio da finansijski pomogne boravak stranih đaka, ali u međuvremenu ništa nije ispatio.

No, uprkos tome Petnica će opstati. Sada je, kao i uvek u svom 27 godina dugom postojanju, pozvala đake da se prijave za više raznovrsnih naprednih programa. U toku je konkurs za prijavljivanje srednjoškolaca iz Srbije i celog regiona Jugoistoče Evrope za obrazovne programe u 2010. godini. Zainteresovani učenici formulare i uslove za konkurisanje mogu dobiti u svojim školama, ali i preuzeti preko sajta istraživačke stanice.

Istraživačka stanica Petnica je, inače, samostalna i nezavisna organizacija koja se, kako kažu u Petnici, „bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture“. Njene aktivnosti su pre svega usmerene na mlade – na učenike i studente srednjih škola, u uzrastu od 15 do 19 godina, ali i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Na ovim programima kao predavači gostuju iskusni naučni radnici i istraživači iz velikog broja naučnih instituta i fakulteta sa kojima ISP sarađuje. Po viđenju brojnih bivših polaznika stanice, znanje, prijateljstva i iskustvo koje đaci ovde steknu biva dragoceo daljem razvoju i obrazovanju, a često se kaže da oni koji jednom dođu u Petnicu, uvek se u nju vraćaju.

Ovogodišnje prijavljivanje učenika traje do kraja novembra 2009. godine. U decembru će zatim biti organizovan skup stručnih saradnika i radnika Petnice koji će, kao i svake godine, tokom četiri dana analizirati sve pristigle prijave i odlučiti o izboru učesnika programa u 2010. godini.

Učenici koji žele da se prijave, pored prijavnog formulara, treba da pripreme esej na jednu od tema navedenih u uputstvu za prijavljivanje. Uz to se šalje i autobiografija u kojoj će se pored formalnih podataka naći i interesovanja, razmišljanja učenika, kako bi stručni tim lakše procenio sve prijavljene i napravio krajnji izbor. Kako kažu u stanici, preporuka profesora iz škole ili organizacije u kojoj je učenik aktivan takođe je dobrodošla.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve