Loader

Potpisan ugovor o nabavci vakcina

13.novembar,00:31

"Novartisova" vakcina bi u Srbiju trebalo da stigne za 25 dana

Zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je 12. novembra ugovor sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom „Novartis“ o nabavci tri miliona doza vakcina protiv novog gripa. Istoga dana odluku o nabavci novih vakcina potvrdio je, u ime Vlade, i ministar zdravlja Tomica Milosavljevic. Kako je ranije najavljeno, „Novartisova“ vakcina bi u Srbiju trebalo da stigne 25 dana nakon potpisivanja ugovora, a vakcinacija bi trebalo da počne sredinom decembra, kada bude stiglo prvih 500.000 doza.

Pelcovanje će biti vršeno u Domovima zdravlja, a distribucija vakcina će kako tvrde nadležni, biti ravnopravna za sve. Prednost za vakcinisanje imaće najugroženije kategorije stanovništva: sve osobe starije od šest meseci, hronični bolesnici, deca i trudnice.

Virus pod mikroskopom, foto Novartis

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je izjavio za „Blic“ da je u Srbiji od novog gripa do sada obolelo između 20.000 i 30.000 građana. Do 11. novembra uveče u Zavodima za javno zdravlje širom Srbije potvrđeno je 266 slučajeva oboljevanja od novog gripa, od kojih je, kod osam pacijenata, bolest završila smrtnim ishodom. Većina obolelih je starosti od sedam do 19 godina. U bolnici je zbrinuto 508 ljudi zbog simptoma sličnih gripu, 13 je u ozbiljnom stanju, i oni su na intenzivnoj nezi priključeni na respiratore.

Dan pošto je proglašena epidemija novog gripa, nijedan grad nije posegao za drastičnim merama jer za tim, kako kažu, za sada i nema potrebe.

Na pitanje zbog čega je Srbija proglasila epidemiju, ali ne i druge zemlje u okruženju, ministar zdravlja je odgovorio da je, pre svega, poštovan domaći zakonski okvir, odnosno Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji precizno predviđa proglašenje epidemije u Srbiji ako u 13 mesta u zemlji postoje prijavljene epidemije i ako na toj teritoriji živi više od 50 odsto stanovnika Srbije.

Ministar je naveo da, s druge strane, postoje i međunarodni pravilnici, kao što je Međunarodni zdravstveni pravilnik, prema kojem u ovakvim okolnostima nijedna zemlja nema pravo da zatvara granice i koji predviđa obavezu zemlje da ako to učini mora da objasni u roku od 24 časa zbog čega je uvela tu meru.

Milosavljević je podsetio da se proglašenjem epidemije u Srbiji stavljaju u prvi plan četiri mere – stvara se zakonski osnov za vanrednu vakcinaciju, jasno se kaže da svi delovi društva moraju da učestvuju sa svim raspoloživim sredstvima, ako za tim ima potrebe, da se epidemiološki nadzor sprovodi još strože i jasno se kaže da je za zabranu skupova nadležan jedan od 23 instituta za javno zdravlje u Srbiji.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve