foto: reuters

Vreme zdravlja 4 >

Grip H1N1

Do 10. novembra od novog gripa H1N1 obolelo je 258, a od posledica je umrlo sedmoro ljudi. Nezvanično se procenjuje da ima deset puta više obolelih

Radna grupa za praćenje pandemije završila je 10. novembra obradu podataka o širenju novog gripa u Srbiji i spremila Predlog mera protiv epidemije koji je prosledila Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Iz te ustanove predlog bi trebalo da bude upućen ministru koji ima konačnu reč.

Ako epidemija u Srbiji bude proglašena, važiće posebne mere, ali samo u mestima ili oblastima koja su najugroženija. To podrazumeva zatvaranje predškolskih ustanova, zabranu javnog okupljanja u zatvorenim prostorima, dok će se muzički i sportski događaji na otvorenom zabranjivati tek kad se steknu uslovi za to. Do sada je devet okruga u Srbiji prijavilo epidemiju. Školski raspust je, u međuvremenu, produžen do 16. novembra, a do Nove godine lokalne samouprave će na osnovu epidemiološke situacije odlučivati o eventualnom zatvaranju javnih ustanova, škola i vrtića. Jedinstvene mere za celu zemlju počeće da važe onog trenutka kada od svinjskog gripa oboli između 15 i 20 odsto stanovništva.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je do 10. novembra od novog gripa H1N1 obolelo 258, a od posledica je umrlo sedmoro ljudi. Nezvanično se procenjuje da ima deset puta više obolelih. Neki su H1N1 preležali, a da toga nisu bili ni svesni, a neki su sa svim članovima porodice završili u izolaciji.


 

Vreme zdravlja broj 4 u PDF-u

Skoro svi tekstovi iz dodatka su i na sajtu, kao "obični" tekstovi.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST