Loader

Prva transplantacija koštane srži

12.novembar,23:25

"Istorijski pomak u programu trasplantacije u Srbiji"

Urađena je prva transplantacija matičnih ćelija hematopoeze od nesrodnog davaoca iz Registra davalaca koštane srži Srbije, saopštilo je Ministartsvo zdravlja.

Operacija, koja je u saopštenju Ministarstva ocenjena kao istorijski pomak u programu transplantacije u Srbiji, urađena je 3. novembra na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. I davalac koštne srži, višestruki davalac krvi, i bolesnik – primalac, osećaju se dobro, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Pacijent je devojčica od deset meseci, kojoj je zbog urođenog oblika slabosti imunog stema bila neophodna transplantacija. U pripremi i realizaciji ove operacije učestvovali su stručnjaci Vojnomedicinske akademije (VMA), Instituta za transfuziju krvi i Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.

U našem nacionalnom registru ima samo 1500 potencijalnih davalaca koštane srži. U saopštenju se naglašava da transplantaciju ne bi bilo moguće realizovati da nije bilo davaoca – izuzetne, humane osobe, višestrukog davaoca krvi. Da bi se obezbedila garantovana anonimnost davaoca i bolesnika, sva komunikacija između tima koji je radio sa davaocem i tima koji je radio sa bolesnikom odvijala se preko tima Registra davalaca koštane srži Srbije. Transport uzete jedinice matičnih ćelija hematopoeze obezbedio je Institut za transfuziju krvi Srbije.

Operacija predstavlja i rezultat je izuzetnih napora, saradnje i koordinacije stručnjaka tri vrhunske zdravstvene institucije – Instituta za transfuziju krvi Srbije, VMA i Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, koje rade na Nacionalnom programu za transplantaciju.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve