Loader

Đavo je u detaljima

12.novembar,23:14

Tri Srbina osvojila Švajcarsku

Tri Srbina osvojila Švajcarsku! Lepo zvuči, ako zanemarimo pitanje nacionalnosti Danijela Nestor(ović)a, Kanađanina. Ali, kako god, dubl Nenad Zimonjić i Danijel Nestor oduvali su američke superblizance Brajan. Odmah potom, Novak Đoković pobedio je Rodžera Federera, usred njegovog rodnog Bazela u kom postoji i turistička ruta obilazaka terena na kojima je mali Rodžer skupljao loptice, prvi put servirao, osvojio prvi gem, set i meč – da bi danas bio ne samo No1 već i jedan od najboljih tenisera u istoriji.

Naravno da je to sasvim izvanredan uspeh, ali ima i više. Novak Đoković izrastao je u ozbiljno velikog igrača, bez obzira na rezultate koje će postići na preostala dva turnira u ovoj godini i, naročito, bez obzira na to da li će, pre ili kasnije, tu činjenicu – da je ozbiljan i veliki – potvrditi i zauzimanjem prve pozicije na ATP listi. To je u Bazelu bilo vidljivo i u dva meča koja su prethodila finalu, protiv Stanislasa Vavrinke i, u polufinalu, Radeka Stepaneka. U oba meča Đoković je izgubio prvi set i igrao tajbrejk ali, nekako, čak se i na tv ekranima videlo da ga to nije uzdrmalo – za razliku od protivnika koji su u odlučujući treći set izgubili s 6:2 (protiv Vavrinke 3:6, 7:6 /7:5/, 6:2; protiv Stepaneka 6:7 /4:7/, 7:5, 6:2).

Do nedelje popodne, međutim, samo su fanatični navijači očekivali pobedu i nad Federerom, bez obzira na to što ga je Đoković ove godine već pobeđivao (do Bazela je ovogodišnji skor bio 2:2 u pobedama). Ukratko, teška, napeta i uzbudljiva prva dva seta (6:4, 4:6) u kojima se psihološki možda za nijansu više ljuljao Federer. Deseti gem prvog seta igran je čitava 24 minuta, Đoković je spasao pet brejk lopti i „promašio“ šest prilika pre nego što će osvojiti set. Posle Federerove pobede u drugom setu malo ko je mogao da zamisli završnih 6:2 za Đokovića.

Đavo je u detaljima, kažu. Ocena s početka ove priče da je Novak Đoković izrastao u ozbiljno velikog igrača počiva na situacijama u kojima 0:40 teniser pretvara u svoj poen, u kojima ribrejk ne doživljava kao katastrofu i, značajnije, sopstvenu prednost od dva brejka ne smatra gotovim dobitkom. A da je sportski džentlmen koji potvrđuje poen protivnika i njegove vrednosti, već se zna. „Kada kontroliše meč Federer je najbolji na svetu i tada može da završi posao veoma brzo“, rekao je Đoković posle meča. „Trudio sam se da budem strpljiv i prebacim pritisak na njega i uspeo sam u tome“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve