Loader

Pet žrtava gripa

06.novembar,10:29

Od posledica H1N1 umrlo petoro ljudi. Moguće proglašenje epidemije u Srbiji

Stariji muškarac koji je preminuo u četvrtak, 5. novembra uveče na Infektivnoj klinici u Nišu, bio je inficiran virusom gripa A H1N1, potvrdio je član Radne grupe za pandemiju gripa Branislav Tijodorović. Direktor ove klinike prof. dr Žarko Ranković rekao je da je pacijent primljen sa teškom hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, i da je imao ugrađen pejs-mejker. On je peti pacijent koji je preminuo usled komplikacija izazvanih ovom bolešću. Pedesetogodišnji muškarac iz Čačka je četvrta žrtva. On je takođe umro u četvrtak 5. novembra. Ležao je na Kliničkom centru u Kragujevcu, nakon što je 30. oktobra, u teškom stanju iz Čačka tamo prebačen. Bio je smešten u izolacioni blok i priključen na aparate za veštačko disanje.

Dan ranije, pedesetosmogodišnja žena iz Ćuprije preminula je takođe posle komplikacija nastalih od virusa H1N1. Ova penzionerka, inače srčani bolesnik, kako ističu nadležni, razbolela se 29. oktobra. Najpre je lečila dežurna lekarska služba a onda je prebačena na Opštu bolnicu u Ćupriji u kojoj je preminula 4. novembra.

Prethodne dve žrtve su takođe bile žene. Za prvu, koja je živela u blizini Kragujevca, tvrdilo se da se nije na vreme javila lekarima, dok su za drugu iz okoline Kruševca nadležni pomenuli da je imala problem s prekomernom težinom što je stavljalo u rizičnu grupu. Inače, prema rečima ljudi iz nadležnih ustanova, pacijenti iz Krševaca kojima su neophodna veštačka pluća šalju se u kliničke centre u Kragujevcu i Nišu. Međutim, Tanja Simović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Kruševac, rekla je da im je saopšteno da su u Nišu svi respiratori zauzeti i da se ne preporučuje transport pacijentkinje u tu ustanovu. Ona je dodala da je doktorka koja je vodila slučaj odlučila da pacijentkinju transportuju u Beograd, na Infektivnu kliniku.

Epidemiolog Predrag Kon, predsednik Radne grupe za praćenje pandemije novog gripa izjavio je za RTS da je ona preminula u Beogradu, dok je portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović izjavio da je pacijentkinja iz Kruševca umrla na putu ka Infektivnoj klinici u Beogradu. Pre nego što se razbolela, od gripa sa slabom kliničkom slikom prvo je obolelo njeno starije dete, a onda i mlađe, koje je bilo u bolnici, ali se uspešno oporavlja.

Kon je izjavio da je moguće da u utorak, 10. novembra bude proglašena epidemija novog gripa u zemlji. „Epidemiološka situacija je nepovoljna i dalje se pogoršava. Postoji sad još jedna prijava epidemije iz Južnobačkog okruga“, ocenio je Kon. U odlučivanju će verovatno presuditi situacija u Beogradu koja se još ispituje. Ako i u prestonici bude prijavljena epidemija, to će značiti da je epidemija široko rasprostranjena u Srbiji i da ima tendenciju daljeg širenja, rekao je Kon.

U slučaju proglašenja epidemije važiće neke posebne mere, kao što su vanredna vakcinacija, zabrane javnog okupljanja na manifestacijama, ali i privremeno zatvaranje predškolskih ustanova. Ove ustanove, ukoliko budu zatvorene, neće raditi sedam dana jer je to najduže vreme inkubacije. Po isteku sedam dana, u obdanište će moći da se vrate samo potpuno zdrava deca i na taj način će se obustaviti širenje epidemije u kolektivu, objasnio je Kon.

Do sada je potvrđeno 244 slučajeva oboljevanja od novog gripa.

Predrag Kon je najavio da će vakcina protiv novog gripa ipak stići u Srbiju polovinom decembra, a ne u januaru, kako je do sada pominjao ministar zdravlja Tomica Milosavljević (više o tome pročitajte u intervjuu s ministrom Milosavljevićem). Kon je dodao da je vakcinacija jedina efikasna mera u borbi protiv ove bolesti.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za borbu protiv novog gripa obaveznu vakcinaciju preporučila je svim hroničnim bolesnicima starijim od šest meseci, zaposlenima u zdravstvu, u državnoj upravi i javnim službama, što je, kako se procenjuje, oko 900.000 ljudi. Osim toga, Radna grupa preporučila je da se protiv novog gripa vakcinišu i trudnice i deca od šest meseci do 14 godina. „Važno je znati da je rizik nekih sto puta manji ako se čovek vakciniše u odnosu da se ne vakciniše“, izjavio je Kon.

„Teškoća će biti, pogotovu ako stigne i počnemo da radimo masovnu vakcinaciju u vreme kada ima porasti obolevanja jer će mnogi misliti da su bolest dobili zbog vakcine, a zapravo su je dobili iz drugih razloga. Danas ne postoji drugi način da se veliki talas zaustavi. Sve ovo što radimo je samo zato da ublažimo posledice, ali vakcinacija je jedina mera koja može znatno da smanji pa čak i da zaustavi veliki talas, a sve zavisi kojom se brzinom vakcinišemo“, navodi Kon.

Prema njegovim rečima, u Evropi postoje tri proizvođača koji su registrovali vakcine: „Glakso“, „Novartis“ i „Bakster“. Kon je dodao da, iako su različite, sve vakcine imaju dozvolu Evropske agencije za lekove.

U brojnim beogradskim apotekama došlo je do nestašica zaštitnih maski, a kako saznajemo, u pojedinim ne može da se kupi ni vitamin c. U fabrici koja proizvodi maske, „9. septembar“ iz Gornjeg Milanovca, dnevno se proizvede između 55.000 i 60.000 maski, a od početka 2010. biće udvostručena proizvodnja.

Beograd: Telefoni za informacije o H1N1

Sekretarijat za zdravstvo Beograda objavio je brojeve telefona na kojima građani mogu dobiti informacije o gripu i u slučaju da primete od nekih simptoma gripa:

Grocka 8502-524

Obrenovac 534-947

Barajevo 7872-111

Mladenovac 8241-531 – deca predškolskog i školskog uzrasta

Mladenovac 8241-582 – odrasli

Mladenovac 8241-517 – 24 časa

Voždovac 3080-520

Zemun 3168-008 – Rada Končara 46

Zemun 3284-847 – Stari grad

Vračar 3402-639

Zvezdara 3041-573 – Olge Jovanović 11

Zvezdara 3402-719 – Matice Srpske 45a, Mirijevo

Lazarevac 8123-141

Lazarevac 8122-094 Hitna služba

Lazarevac 8123-141 lokal 307

Lazarevac 8123-141 lokal 280

Čukarica 3538-481 – Banovo brdo

Čukarica 2050-400 – Žarkovo

Savski venac 2068-866

Novi Beograd 2095-345

Palilula 3232-508

Rakovica 3591-777, 3594-765

Sopot 8251-449 – odrasli

Sopot 8252-039 – deca

Sopot 8251-279, od 19 do 7 časova

Gradski zavod za gerontologiju 2067-804

Mere zaštite

– Redovno perite ruke tekućom vodom i sapunom

– Pokrijte usta i nos maramicom kada kijate i kašljete

– Odmah bacite upotrebljenu maramicu u kantu za đubre

– Ukoliko nemate maramicu, pokrijte usta i nos nadlakticom, a ako kinete u dlan, odmah operite ruke

– Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje ako kijate i kašljete

– Ostanite kod kuće kada ste bolesni i pozovite lekara

Simptomi

– temperatura iznad 38 stepeni

– kašalj

– bolno grlo

– bolovi u kostima

– groznica

– često i dijareja

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve