Mediji >

Peticija za Kačarevića

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je u ponedeljak, 2. novembra, da je peticiju kojom se traži odbrana sa slobode novinara Slavoljuba Kačarevića potpisalo 340 novinara. Najveći broj potpisnika peticije je iz redakcije lista "Politika" iz koje je skoro 50 novinara i pet urednika zatražilo Kačarevićevu odbranu sa slobode. Tu peticiju UNS-a potpisali su urednici većine beogradskih medija među kojima su list "Pres", "Danas", TV B92, "Blic", Radio-televizija Beograd, "Alo", "Kurir" i drugi. Osim predsednice UNS-a Ljiljane Smajlović, peticiju su potpisali i poznati novinari i urednici – Slobodan Reljić, Boško Jakšić, Ljubodrag Stojadinović, Dragoljub Petrović, Vladimir Radomirović, Svetlana Vasović-Mekina, Rade Stanić, Siniša Stanimirović, Ruža Ćirković, Slobodan Stojićević, Milan Vlajčić i drugi.

foto: draško gagović

UNS će peticiju – u kojoj se osim odbrane sa slobode traži da se Kačareviću omogući uvid u dokumenta neophodna za odbranu, koju je poreska policija odnela iz zgrade "Glasa javnosti" i "Kurira" – dostaviti nosiocima najviše izvršne vlasti, pravosuđa i tužilaštva, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od okružnog tužioca informacije o zdravstvenom stanju Slavoljuba Kačarevića i merama preduzetim da se njegovo zdravlje ne ugrožava. U pismu okružnom tužiocu Zagorki Dolovac, NUNS je naveo da nema nameru da se meša u istragu i postupak koji se vodi protiv njega i zatražio od nje da sve zainteresovane za život i zdravlje Kačarevića, kao i najširu javnost, obavesti o merama preduzetim na zaštiti zdravlja poznatog beogradskog novinara.

Okružni sud u Beogradu odredio je 29. oktobra pritvor do 30 dana vlasniku više beogradskih dnevnih novina Radislavu Rodiću i bivšem glavnom i odgovornom uredniku "Glasa javnosti" Slavoljubu Kačareviću. Istražni sudija saslušao je Rodića i Kačarevića, odredio im pritvor i pokrenuo istragu protiv njih zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Rodić i Kačarević sumnjiče se da su u svojstvu vlasnika, odnosno direktora preduzeća "Manami" tokom 2001. godine, zloupotrebom službenog položaja pribavili protivpravnu imovinsku korist, na štetu Komercijalne banke.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST