BLOKIRANO DO DALJNJEG: Vila "Montenegro" i njeni sadržaji

Blokada vile Stanka Subotića u Crnoj Gori >

Studija, bazeni i
predsednički apartmani

Informacije o tome koliko je Subotić platio vilu nisu dostupne. U nešto udaljenijim Reževićima, na prodaju je "kamena kuća" od 145 kvadratnih metara, znatno skromnijeg eksterijera i enterijera, sa malim bazenom i tri manje terase, i za nju prodavac traži 475.000 evra

Postupajući po nalogu Višeg suda u Podgorici, Budvanski katastar je u ponedeljak 26. oktobra usvojio rešenje o upisu privremene mere, to jest o privremenoj zabrani raspolaganja vilom "Montenegro", koja je u vlasništvu biznismena Stanka Subotića Caneta, a nalazi se u ulici Vukice Mitrović 2, u selu Sveti Stefan – preko puta istoimenog ostrvceta na Crnogorskom primorju. Viši sud u Podgorici je svoju odluku doneo na osnovu zahteva Specijalnog suda u Beogradu, koji im je ranije upućen. Stanko Subotić je pred Specijalnim sudom optužen da je bio "organizator kriminalne grupe" (ukupno 15 lica, među kojima su i bivši direktor carine Mihalj Kertes i Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića) koja je tokom devedesetih u Srbiju švercovala cigarete, čime je budžet Srbije oštećen za "56 miliona maraka i oko osam miliona dolara". Postupajući po Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom, Specijalni sud je izrekao privremenu meru zabrane raspolaganja imovinom Stanku Subotiću, koja se odnosi i na navedenu nekretninu. Sredinom oktobra Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala predložilo je Specijalnom sudu "određivanje privremene mere zabrane raspolaganja imovinom, koju u Crnoj Gori poseduje Stanko Subotić". Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić izjavila je tada da je "reč o kući", ali nije ulazila u druge detalje.

To je proizvelo određene medijske spekulacije, posebno u Crnoj Gori, pošto je dobro poznato da je vila "Montenegro" samo deo Subotićevog imetka u ovoj državi. Podgorički list "Vijesti" između ostalog je objavio da "kada je u pitanju ostatak njegove imovine u Crnoj Gori, spekulisalo se da je u Subotićevom vlasništvu i ostrvo Sveti Nikola kod Budve, koje je dao u zalog za kredit Prvoj banci. Pošto nije izmirivao kreditne obaveze, Prva banka je i formalno postala vlasnik tog ostrva, koje je oglasila na prodaju sa početnom cijenom od 28 miliona eura", a posle je "umanjila za sedam miliona". "Vijesti" dodaju i da je Subotićeva firma Futura Montenegro bila "jedan od kandidata za kupovinu maloprodajne mreže Duvanskog kombinata Podgorica, ali je kasnije odustala od te trgovine".

LUKSUZ: Vila koja je privremeno – do okončanja postupka protiv Subotića, to jest do pravosnažnosti presude – izuzeta iz njegovog imetka, ima i svoju internet prezentaciju na www.villa-montenegro.com. U objektu se nalazi luksuzni hotel, koji komforom i sadržajima može da odgovori zahtevima gostiju sa izuzetno visokim očekivanjima i adekvatno dubokim džepom. Ima 12 soba i apartmana, od kojih su dva "predsednička". U prezentaciji se kaže da je svaka od soba (apartmana) "različita i jedinstvena", da su "super luksuzne" i "površine od 25,50 do 156 metara kvadratnih". Vila raspolaže sa tri vrste smeštaja: u takozvanim studio sobama, apartmanima i u dva "predsednička apartmana". "Studio sobe" imaju klima-uređaj, plazma televizor, direktnu telefonsku liniju, video-interfon, terasu sa pogledom na more, mini bar, sef, a neke od njih i malu kuhinju. Isti sadržaji navode se i kada je reč o apartmanima, tako da se tek uvidom u fotografije može uočiti razlika između "studio soba" i apartmana, kao i to da pojedine sobe nisu baš toliko luksuzne kako stoji u tekstu. Dva "predsednička apartmana", jedan od 113, a drugi od 156 metara kvadratnih, osim komfora dostupnog i u ostalim sobama, raspolažu i dnevnim boravkom, imaju dve spavaće sobe, kupatilo sa đakuzi kadom, još dva manja kupatila, saunu, kuhinju sa svim pratećim aparatima, veliku terasu sa pogledom na more, a od tehničkih uređaja tu su još i TV zid, video-rikorder, DVD i audio-uređaj. Rum-servis je, naravno, svim gostima na raspolaganju 24 sata.

Vila je okružena sa nekoliko kuća koje su, u poređenju sa mnogim drugim mestima na crnogorskom primorju, na pristojnom odstojanju. Samo jedna velika i takođe prilično lepo uređena kuća remeti ovu harmoniju, jer je skoro priljubljena uz vilu. Ispred vile je veliki bazen sa cvetnim dezenom na dnu i prostrana terasa. Voda u bazenu se "greje tokom čitave godine". Pored bazena nalaze se dobro opremljene teretana i sauna, koja se na literarno relativno siromašnoj prezentaciji naziva "hamamom". Utisak je da autor teksta nije baš najbolje razumeo koncept "turskog kupatila". Enterijer vile "Montenegro" je lep, ali ne baš takav da od njega zastaje dah, kako bi neko mogao pomisliti čitajući tekstove na prezentaciji ovog objekta i drugim sajtovima koji se bave turističkom ponudom u Crnoj Gori. Podovi su pokriveni granitnim i mermernim pločicama velikih dimenzija, ali nigde nema niti jednog tepiha. Svodovi u zajedničkim prostorijama (restoran, bar...) obloženi su drvetom, a istim materijalom su pokriveni i zidovi u "predsedničkim apartmanima". Nameštaj je moderan i na prvi pogled ne deluje baš previše udobno. Posmatraču se čini da je dizajn odneo prevagu nad svim ostalim aspektima uređenja prostora. Spisku usluga domaćini su dodali i "biznis centar u kome se mogu koristiti faks i računar sa internet konekcijom", hotelsko obezbeđenje i video-nadzor, kao i parking i garaža sa "opremom za pranje kola" i liftom za automobile. Nudi se i organizacija "nezaboravnih izleta, obilasci interesantnih turističkih atrakcija, gradova, manastira i ostrva"; a vila ima i "sopstveni sistem napajanja vodom i strujom", što na crnogorskom primorju na vrhuncu sezone zna biti velika blagodet.

ULOZI: Stanko Subotić je u proleće 2007. godine, preko svoje firme Futura plus, za oko 24 miliona evra, od beogradskog biznismena Nikole Đorđevića kupio deo ostrva Sveti Nikola, o čemu smo već ranije pisali (videti "Vreme" od 29. novembra 2007). Negde u to vreme Subotić kupuje i vilu "Montenegro". Vila slovi za jedan od samo dva ugostiteljska objekta u Crnoj Gori koji mogu i "zvanično" da se pohvale da zaslužuju "5 zvezdica", a 7. marta 2007. dobila je nagradu američke Akademije ugostiteljskih nauka za vrhunski kvalitet usluga Five Stars Diamond. Svečanost dodele ove nagrade svojim prisustvom uveličali su Milo Đukanović i Svetozar Marović. Te večeri bila je prisutna i starleta iz hrvatske Nives Celzijus, koja je posle o tome i drugim navodnim "zgodama" sa Stankom Subotićem telalila u svojim "memoarima".

Čini se da je vrednost vile "Montenegro" najveća nepoznanica. Tačno je da se svetska ekonomska kriza veoma negativno odrazila na vrednost nekretnina svuda na Balkanu pa i u Crnoj Gori i da "ništa više ne vredi koliko je vredelo pre samo godinu ili dve", ali je takođe tačno da se i od veoma dobro obaveštenih izvora u Crnoj Gori može saznati samo to da vila vredi "nekoliko" ili "više miliona evra". Informacije o tome koliko je Subotić platio vilu nisu dostupne. Postoje pak informacije o tome da je Subotić sa grčkim brodovlasnikom i vlasnikom grada-hotela Sveti Stefan Viktorom Restisom dogovarao prodaju vile "Montenegro". Kao nekakav orijentir o njenoj trenutnoj vrednosti može poslužiti poređenje sa pojedinim nekretninama koje se nalaze u okolnim mestima i trenutno su na tržištu. Tako se, na primer, u obližnjim Bečićima na prodaju nudi znatno skromnije uređen i opremljen apartman veličine 28 metara kvadratnih (dakle, samo malo veći od najmanjeg u vili "Montenegro") i to po ceni od 95.000 evra. U nešto udaljenijim Reževićima, na prodaju je "kamena kuća" od 145 kvadratnih metara, takođe znatno skromnijeg eksterijera i enterijera, sa malim bazenom i tri manje terase, i za nju prodavac traži 475.000 evra.

S obzirom na visinu sume zarađene ilegalnim poslovima koji se Subotiću stavljaju na teret, jasno je da će biti potrebno da država Srbija "stavi šapu" na značajniji deo njegove imovine u Srbiji i regionu. S druge strane, šverc duvana devedesetih u Srbiji i Crnoj Gori (a i drugde) bio je – prvo i pre svega – državni posao, koji je u Srbiji bio pod apsolutnom kontrolom tadašnje Službe državne bezbednosti. Dobro su poznate i relacije moći tokom Miloševićeve vladavine, tako da veoma neobično zvuči i teza da je Stanko Subotić "šefovao" jednom Braciki Kertesu, a pogotovo Marku Miloševiću. Zna se da se kod nas prema rezultatima policijske akcije "Mreža", koja se bavila upravo švercom duvana, već godinama odnosi kao prema veoma vrućem krompiru, sa kojim niko ne zna tačno šta bi. Ako se zaista krene u potpuno rasplitanje tog vrlo zamršenog klupka, očekuju nas mnogo veća iznenađenja od toga ko se, s kim i kako sve navodno provodio u vili na lepom plavom Jadranu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST