Slučaj Ibarske magistrale >

»Kvisko« u pravosuđu

Zla namjera ili tehnička greška, pitanje je koje se postavlja nakon odlaganja trećestepenog sudskog postupka za zločin na Ibarskoj magistrali. Sjednica Vrhovnog suda Srbije koja je trebala biti održana krajem oktobra je, naime, odložena zato što je u izreci drugostepene presude "ispalo" ime i žalba jednog od optuženih, iako je iz obrazloženja te presude jasno da je to vijeće o toj žalbi odlučivalo.

Uslijedio je javni obračun između sudije izvjestioca u tom predmetu Janka Lazarevića, koji tvrdi da je on u stvari spasio cijeli postupak zato što je baš on "uočio" nedostatak, dok v.d. predsjednica VSS-a Nata Mesarović kaže upravo suprotno: da sudija izvjestilac nije propust uočio sve do dana kad je trećestepena sjednica trebala biti održana, te kaže da je svime bila "neprijatno iznenađena" i da smatra da se "ne radi o neznanju, nego o grubom propustu dugogodišnjeg i iskusnog sudije".

Činjenica je da je upravo Nata Mesarović, preuzimajući funkciju prve osobe još uvijek najvišeg suda u zemlji, predmet "Ibarska magistrala" označila kao jedan od najznačajnijih, inzistirajući da se on napokon okonča nakon dugih i mučnih deset godina.

Sudija Lazarević tvrdi da je riječ o tehničkoj grešci, sudija Mesarović da je posrijedi "grubi propust", a informirana pravosudna čaršija da je ovaj najnoviji skandal u stvari "kvisko" kojim pojedini sudije pokušavaju osigurati nastavak sudijske karijere u predstojećem postupku reizbora svih sudija u Srbiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST