PO MERI ZAPADA: Kandidatkinja za predsednicu Julija Timošenko

Kijev >

Julija protiv Viktora

Pobeda Julije Timošenko na izborima u Ukrajini donela bi stabilnost u 2010. godini, veću budžetsku predvidivost, bolje uslove kreditiranja i veći upliv kapitala. Kao rezultat njene pobede ekonomija ove zemlje imala bi bolju perspektivu rasta u drugoj polovini 2010. i 2011. godine, prenosi agencija Interfax Ukrajina izveštaj J.O. Morgan Securities.

Uprkos tome što su predstojeći izbori u Ukrajini bitka "rame uz rame", pobeda Julije Timošenko je izglednija, tvrde eksperti pomenute organizacije. Istovremeno, oni upozoravaju da bi pobeda Janukoviča dovela u pitanje regularnost parlamentarnih izbora i da bi veze između Ukrajine i MMF-a mogle biti trajno prekinute i to pre očekivane stabilizacije ekonomije ove zemlje u drugoj polovini 2010. godine.

Prema autorima izveštaja, glavni takmaci u trci biće Viktor Janukovič (23–28 odsto) i Julija Timošenko (15–20 odsto). Međutim, navodi se da je Timošenkova poznata po sposobnosti da znatno uveća svoju popularnost samo jedan dan pre izbora. "Dvoje kandidata suočiće se na izborima. Verujemo da će Timošenko biti u prednosti nad Janukovičem, ali da će ta prednost biti neznatna", kažu autori. Arsenije Jatsenjuk i Viktor Juščenko, procenjeni na dva do tri odsto osvojenih glasova, neće moći da ugroze glavne kandidate.

Jedna od potencijalnih postizbornih opasnosti jeste nemogućnost novog predsednika/ce da se nosi sa većinom u Verhovnoj radi. "Iako Ustav Ukrajine daje dovoljno alata predsedniku da opstruira rad kabineta, šef države nema moć da sprovede nijednu reformu bez podrške zakonodavaca", pišu stručnjaci J.P. Morgana. Ukoliko ne uspe da konsoliduje podršku u VR, predsednik/ca će možda biti prinuđen/a da raspiše prevremene parlamentarne izbore. "Verujemo da Timošenkova ima više šansi da formira većinsku koaliciju u VR nego Janukovič. Njena pobeda donela bi veću političku stabilnost u Ukrajini, u kojoj bi se nastavila saradnja sa MMF-om", upozoravaju analitičari.

Timošenkova rezolutno podržava opciju da predsednik formira vladu. Ukoliko ona istraje u nastojanjima da raspodeli vlast između predsednika i parlamenta, to će biti njeno najveće političko dostignuće. Ustavnim reformama sprovedenim 2004. godine znatno su ograničena ovlašćenja predsednika Ukrajine podelom odgovornosti na dva izvršna organa, zbog čega je paralisan proces donošenja odluka u ovoj zemlji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST