Godišnjica >

Novinarska misija

Dvesta dvadeseta godišnjica rođenja začetnika srpskog novinarstva Dimitrija Davidovića obeležena je između ostalog štampanjem knjige Dimitrije Davidović večiti savremenik 17892009 u izdanju Službenog glasnika. Knjiga je nastala kao rezultat tematskog skupa istog naziva (29. 4. 2009, Beograd) na kom je 25 novinara, publicista i istoričara govorilo o Dimitriju Davidoviću i doprinosu srpskog novinarstva razvoju demokratije od "Novina serbskih" do danas.

Prvi srpski urednik Dimitrije Davidović pokrenuo je "Novine serbske" u Beču 1813. godine, da bi ih posle devet godina ugasio i prešao u Srbiju. U Kneževini Srbiji 1834. godine ponovo je počeo da izdaje "Novine serbske", ali sada kao dnevni list. Međutim, ove novine trajale su manje od godinu dana.

Prožet prosvetiteljskim i liberalnim idejama, a po uzoru na francuski i belgijski ustav, Davidović je napisao i prvi ustav Kneževine Srbije, kasnije nazvan Sretenjski (1835).

Kao tvorac jednog od liberalnijih ustava tadašnje Evrope, Davidović je platio cenu svoje slobodoumnosti. Nakon zahteva Austrije, Rusije i Turske, Sretenjski ustav je suspendovan, a njegov autor je udaljen iz novinarstva i ostao bez službe. "Novine serbske" kasnije su se pretvorile u službene novine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dimitrije Davidović umro je 1838. godine u Smederevu, a da novine čiji je bio osnivač nisu objavile ni reč o njegovoj smrti.

Kako je istaknuto u knjizi koja Davidovića karakteriše kao večitog savremenika, "novinarska misija za slobodu javne reči ni do danas se nije suštinski promenila". Zato su ovim zbornikom obuhvaćeni i mediji novijeg datuma, odnosno njihova borba za modernu, demokratsku Srbiju.

U zborniku se nalaze i radovi novinara "Vremena" Dimitrija Boarova i Milana Miloševića. Tekst Milana Miloševića "Navijanje za istinu i novinarski zanat, Vreme – nedeljnik novog talasa na kraju XX veka" objavljujemo na našem sajtu www.vreme.com povodom 19. rođendana našeg nedeljnika.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST