Loader

Penzijski rok bez promene

29.oktobar,20:07

Međunarodni monetarni fond je odustao od zahteva za izjednačavanje starosne granice žena sa muškarcima prilikom ostvarivanja prava na penziju

Međunarodni monetarni fond je odustao od zahteva za izjednačavanje starosne granice žena sa muškarcima prilikom ostvarivanja prava na penziju, izjavio je utorak 27. oktobra ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Pravo na starosnu penziju u Srbiji muškarci stiču sa 65 godina starosti, a žene sa 60 godina starosti, ako imaju najmanje 15 godina staža osiguranja;

Pravo na starosnu penziju, izuzetno stiču:

-u 2009. godini, muškarci sa 64 godine života, a žene sa 59 godina života i najmanje 18 godina penzijskog staža;

-u 2010. godini, muškarci sa 64 godine i 6 meseci života, a žene sa 59 godina i 6 meseci života i najmanje 17 godina penzijskog staža.

Direktor Nacionalne službe Srbije za zapošljavanje (NSZ) Vladimir Ilić ocenio je u izjavi za Betu da bi pomeranje starosne granice za odlazak žena u penziju onemogućilo zapošljavanje novih ljudi. Ilić je naveo da se na evidenciji NSZ nalazi 737.000 nezaposlenih, od čega je 55 odsto žena. Prema njegovim rečima, žene teže dolaze do posla i prosečno čekanje žena na posao je četiri godine, a za muškarce tri godine. „Osim toga žene su preuzele veliki egzistencijalni teret u porodicama“, rekao je Ilić.

Kako je rekao, uslovi rada za žene u Srbiji su nepovoljniji, nego u razvijenim zemljama, gde se primenjuju viši standardi zaštite od profesionalnih oboljenja.

„U Srbiji žene pre oboljevaju od različitih profesionalnih oboljenja, a troškovi lečenja nadmašuju zarade“, rekao je Ilić i dodao da žene u Srbiji imaju do 20 odsto niže zarade od muškaraca za istu vrstu posla.

Ilić je naveo da je bitno i da se ne povećavaju porezi, to povećanje imalo inflatorno dejstvo, dovelo bi privredu u nezavidan položaj, a domaćinstvima bi trebalo više novca za porodični budžet.

Žene su se ovog puta „provukle“, a još nekima bi se uskoro mogla osmehnuti sreća. Kako javlja internet portal Mondo, poslanici na stalnom radu koji najmanje deceniju provedu u klupama parlamenta mogli bi da steknu pravo na penziju. Ovim pitanjem trebalo bi da se bavi Zakon o skupštini, a zadatak da predloži rešenje dobio je baš penzioner Đura Perić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). „Koristio sam iskustva evropskih zemalja i našao sam neko srednje rešenje po kojem bi pravo na poslaničku penziju imali oni koji su u parlamentu proveli deset godina“, objasnio je Perić.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve