Loader

Uhapšeni osnivač Kurira i bivši urednik „Glasa“

29.oktobar,19:56

Ubrzo pošto ga je priveo SBPOK, Rodiću je pozlilo i prevezen je u zatvorsku bolnicu

U utorak, 27. oktobra uveče po nalogu tužilaštva uhašen je Radisav Raja Rodić, vlasnik dnevnih listova „Kurir“ i „Glas javnosti“. Tokom saslušanja Rodiću je pozlilo i on je prebačen u zatvorsku bolnicu.

Kako je iste večeri objavio list „Kurir“, pokretača dnevnih novina „Glas javnosti“ i „Kurir“ i nedeljnika „Grom“ i „Stil“ priveli su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) oko 19 časova na informativni razgovor.

„Privođenje pokretača najtiražnijih novina u Srbiji nastavak je obračuna jednog ministra i jedne stranke s nezavisnim novinama, a tiranija kojoj su već mesecima izloženi novinari i urednici ‘Kurira’ nastavljena je najdrastičnijim merama“, piše „Kurir“ u utorak uveče, i dodaje da je privođenje Rodića „još jedan je dokaz da u obračunu s neposlušnim medijima ova vlast ne preza ni od čega“.

Protiv Rodića je u septembru zaočeta istraga zbog sumnje da je izvršio utaju poreza. Portparol republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić u izjavi za medije tada je rekao da se sumnja da je Rodić utajio porez i oštetio državu za više od 203 miliona dinara. Rodić je navodno izbegao plaćanje poreza na promet u iznosu od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana u iznosu od 88 miliona dinara.

U Tužilaštvu navode da je kazna za ovo delo do osam godina zatvora.

Advokat Svetozar Vujačić iste večeri pošto je Rodić priveden izjavio je da još uvek ne zna da li je to urađeno radi prikupljanja potrebnih informacija ili je njegov klijent osumnjičen.

Ko je Radisav Rodić, čime se i kako bavio i šta o njemu pričaju, pročitajte u tekstu Portret savremenika: Radisav Rodić

Dan posle hapšenja Rodića, kome je u međuvremenu određen pritvor od 48 sati, uhapšen je i Slavoljub Kačarević, bivši glavni urednik i direktor „Glasa javnosti“, koji je ovu redakciju vodio od 1999. do 2004. godine. Kako je saopštila redakcija „Glasa javnosti“, uhapšen je 28. oktobra u 8,15 sati ispred ulaza u svoju zgradu u Beogradu.

Kačarevića su takođe priveli pripadnici SBPOK i odveli na saslušanje u svoje prostorije u Palati Srbije. Redakcija je još saopštila da posle hapšenja Radisava Rodića, pokretača „Kurira“ i „Glasa javnosti“, „sasvim je jasno da razlozi za njihovo privođenje nisu nikakve finansijske malverzacije, već isključivo kritičko pisanje ovih novina o korupciji pojedinaca iz vlasti“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve