Loader

Veliki požar u KBC Dr Dragiša Mišović

24.oktobar,23:19

Vatra je zahvatila veliki deo zgrade. Pacijenti su evakuisani u obližnje bolnice

U subotu, 24. oktobra malo pre 23 časa, izbio je požar u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ u beogradskom naselju Dedinje, koji je tokom noći ugašen. U požaru nije bilo žrtava.

Požar je najpre izbio na četvrtom spratu, a zahvatio je i krov i najveći deo glavne zgrade. Na spratu gde je počeo požar nije bilo pacijenata, jer taj deo bolnice još nije otvoren. Prema rečima zaposlenih u „Dragiši Mišović“, u blizini se nalazi šok soba u kojoj je u tom trenutku bilo 20 teških bolesnika. Prema izjavama rukovodstva bolnice, spasena je sva oprema. Dr Moma Jakovljević je rekao da je scena bila jeziva, da je izgoreo četvrti sprat bolnice i deo trećeg.

Pacijenti su najpre izašli u dvorište, a onda su evakuisani u više zdravstvenih ustanova u Beogradu. Direktor Hitne pomoći Branko Lazić izjavio je da je oko 40 pacijenata prebačeno u Urgentni centar, oko 60 na VMA, a deo pacijenata je smešten na Ortopedsku kliniku na Banjici. Jedan broj njih je smešten i u Gradskoj bolnici na Zvezdari i na Kardiovaskularnoj klinici na Dedinju.

U gašenju je učestvovalo 25 vatrogasnih vozila i 78 vatrogasaca. Prve vatrogasne ekipe su došle u roku od tri minuta nakon poziva.

Oko bolnice se tokom noći nalazilo tridesetak vozila policije, hitne pomoći i vatrogasaca, a saobraćaj je u okolnim ulicama bio zatvoren. U čitavom kraju nestalo je struje. Na lice mesta odmah po ozbijanju požara došli su ministar policije Ivica Dačić, načelnik službe za vanredne situacije Predrag Marić, ministar zdravlja Tomica Milosavljević i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Osim što su se nagutali dima, svi pacijenti su dobro, ali su lakše povređena dva vatrogasca od kojih je jedan zadobio kontuziju ruke. Jedan od njih se posle pružene pomoći na VMA vratio u „Dragišu Mišović“ i nastavio da gasi požar.

„Izgubili smo kontakt sa dvojicom kolega koji su bili gore, na samom izlazu na krov. Otišao sam kod njih da ih sklonim, jer je sve počelo da pada, i prilikom silaženja propao sam kroz stepnište i tako sam zadobio ovu povredu“, rekao je vatrogasac Peđa Talović.

„Činjenica da je njih 87 uradilo nešto što je zaista fantastično, 1200 kvadratnih metara je gorelo na četvrtom spratu, vrlo nepristupačno za gašenje požara i s unutrašnje i sa spoljašnje strane, pri tome, 57 pacijenata je bilo u okviru objekta koji je bio obuhvaćen plamenom. Bezbedno su evakuisani, dok je s druge strane tekla akcija evakuacije oko 250 pacijenata gde je učestvovalo i osoblje bolnice i žandarmerija, policija, hitna pomoć. Dakle, jedna jako dobra koordinacija koja je uslovljena željom da se tim ljudima pomogne“, ispričao je načelnik službe za vanredne situacije Predrag Marić.

Ministar policije Ivica Dačić odao je priznanje i zahvalio se pripadnicima Žandarmerije, vatrogasnim jedinicima, policajcima i medicinskom osoblju na požrtvovanju i profesionanom i odgovornom gašenju požara i evakuaciji i zbrinjavanju pacijenata.

Uzrok požara je nepoznat, a kao jedan od mogućih pominju se dotrajale instalacije.

Baš u vreme kada je izbio požar, odnosno šest minuta kasnije, policija je dobila anonimnu dojavu da je u bolnici podmetnuta bomba. Ministar Dačić tokom večeri je izjavio da su kontradiverzione ekipe utvrdile da se radi o lažnoj dojavi i apelovao na građane da ne veruju glasinama o bombi u „Dragiši Mišović“.

Kliničko bolnički centar „Dr Dragiša Mišović“ izgrađen je 50-ih godina prošlog veka. Od januara 2008. počelo se sa renovirnjem bolnice za neurologiju, psihijatriju i ORL, obnavljanjem i rekonstrukcijom centralne zgrade, radi proširenja od 1.400 metara kvadratnih metara. Požar je izbio u toj centralnoj zgradi.

Inače u krugu Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ 6. maja 2008. su svečano otvorene preuređene zgrade ginekologije sa akušerstvom i urologije, koje su bile uništene u bombardovanju NATO-a. U renoviranje ovih prostorija, koje su u posebnom objektu vlade Srbije i Češke i gradske vlasti Beograda uložile su oko 6,3 miliona evra. Kada su desetog februara 2009. kliniku su obišli Gradonačelnik Dragan Đilas i ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ministar je podsetio da je u drugoj polovini 20. veka to jedina bolnica na koju je pala bomba. NATO je oštetio bolnicu 28. aprila 1999. Od 2003. godine, Ministarstvo zdravlja svake godine je ulagalo u ovu instituciju, ukupno oko 130 miliona dinara, a u obnovi KBC „Dr Dragiša Mišović“ učestvovali su paralelno Vlada Srbije i Grad Beograd, Češka, Kina, Italija i mnogi drugi.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve