Loader

Uhapšeni direktori bolnica

22.oktobar,13:38

Bivšem članu gradskog veća, direktorima četiri zdravstvene ustanove i dve kompanije određen pritvor

Bivši član Gradskog veća u Beogradu zadužen za zdravstvo, Vladan Šubarević, suvlasnik i direktor preduzeća „Recipe medikal suplajz“ Slobodan Paunović, direktor srpskog predstavništva „Kedrion SPA“ Đovani Akroljan, direktor KBC „Bežanijska kosa“ Nikola Milinić, pomoćnica direktora za nemedicinske poslove Dobrila Vekić, direktor specijalne bolnice „Sveti Sava“ Milan Savić, direktorka Doma zdravlja „Milutin Ivković“ Palilula, Jasminka Jelić i direktor KBC „Zvezdara“ Zoran Ivanković uhapšeni su i određen im je pritvor u trajanju od 48 sati.

Sumnja se da je Šubarević tokom 2007. i 2008. godine organizovao kriminalnu grupu koja je zloupotrebama sticala materijalnu korist. Policija je saopštila da je Šubarević za pomenuta dva direktora, Paunovića i Akroljana, sačinio plan delovanja, a direktorima u zdravstvenim ustanovama omogućio dobijanje sredstava za nabavku nameštaja iz budžeta Skupštine grada. Kako se navodi, Šubarević je zahtevao da postupke nabavke medicinskog nameštaja sprovedu u što hitnijem postupku, izbegavajući javnost, čime je omogućio povlašćeni položaj u postupku javne nabavke za zastupnike italijanske firme „Vernipol“.

Članovi organizovane kriminalne grupe su na ovaj način oštetili budžet grada Beograda za 65.495.224,98 dinara.

Afera vezana za javne nabavke robe za pomenute zdravstvene ustanove u Beogradu otvorila je dojučerašnja gradska sekretarka za zdravstvo dr Dragana Jovanović. Ona je ubrzo po dolasku na tu funkciju u oktobru prošle godine optužila rukovodstvo ovih bolnica za nenamensko trošenje novca. Neki od prozvanih direktora podneli su ostavke na funkcije, a neki su smenjeni odlukom Skupštine grada. Dragana Jovanović je, inače, bivša direktorka Instituta za plućne bolesti Kliničkog centra Srbijene i nestranačka ličnost koja je na mesto gradske sekretarke za zdravstvo došla na predlog Liberalno-demokratske partije. U sredu, 21. oktobra podnela je ostavku na mesto sekretarke.

„Kako je realna situacija u zdravstvu odraz cinizma političke stvarnosti, ja kao nestranačka ličnost, koja smatra da zdravstvena delatnost ne sme da bude predmet neprestanih političkih uslovljavanja i kompromisa, nemam prostora za normalan rad u tim uslovima, istakla je Dragana Jovanović u pismu „Politici“. Ostavku je najavljivala još ranije ukoliko gradskim vlastima ne bude omogućeno da kontrolišu medicinske ustanove čiji su osnivači.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je povodom hapšenja da u Beogradu nema zaštićenih i svako ko je spreman da zavuče ruku u džep Beograđana može očekivati da će jednog dana i na njegova vrata neko zakucati. On je poručio da se nada da su ova hapšeja „opomena onima koji su na nekoj funkciji i razmišljaju da takve stvari mogu da rade“.

Đilas je još dodao da žali zbog ostavke Dragane Jovanović koju je pohvalio jer je „čuvala novac Beograđana“, kao i da je od početka imala njegovu podršku.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio da je zbog hapšenja lekara rezigniran i zabrinut, „jer ni u jednom društvu nije srećna činjenica da su lekari ili rukovodioci, bilo bivši ili aktuelni, privođeni iz bilo kog razloga“.“Komentar mogu da dam samo kao građanin, a pravu informaciju ima Ministarstvo unutrašnjih poslova i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal“, rekao je Milosavljević.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve