Loader

Umrla pacijentkinja obolela od H1N1

22.oktobar,21:42

Lekari tvrde da bi ishod bio drugačiji da je pacijentkinja na bolničko lečenje otišla na vreme

Pacijentkinja B.Đ. (46) iz okoline Kraljeva, obolela od novog gripa H1N1, preminula je u sredu, 21. oktobra, u Urgentnom centru u Kragujevcu.

B.Đ. je primljena u kragujevački Klinički centar 5. oktobra sa simptomima respiratorne infekcije i povišenom temeraturom, i tada je potvrđena dijagnoza. Bila je priključena na aparate za disanje zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja – komplikacija na disajnim organima. Ona se lekarima prvi put javila šest dana ranije, ali je odbila bolničko lečenje zbog privatnih obaveza, što je prema nekim ocenama dosta uticalo na napredak bolesti. Član radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa H1N1 dr Branislav Tiodorović takođe je uveren da „do smrtnog ishoda ne bi došlo da je pacijentkinja na bolničko lečenje otišla na vreme“.

Tiodorović je povodom smrti pacijentkinje B. Đ. izjavio da se novi grip mora shvatiti ozbiljno i da je neophodno poštovati savete lekara.

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje epidemije gripa H1N1 Predrag Kon rekao je da nema razloga za strah i da su smrtni ishodi od H1N1 izuzetno retki. On je za Radio-televiziju Srbije rekao da se „situacija posle smrti pacijentkinje iz okoline Kraljeva nije promenila, osim psihološki, jer će od sad svi pitanje gripa shvatiti ozbiljno“. On je dodao da u Srbiji nije došlo do porasta broja slučajeva gripa, ali da bi pacijenti koji imaju makar i blage simptome trebalo da se obrate lekarima. Kon je podsetio da je počela sezonska vakcina te da bi svi hronični bolesnici koji su se i do sada cepili to trebalo da učine, kao i građani stariji od 65 godina, dodajući da je u svetu i Evropi samo dva odsto onih koji su vakcinisani obolelo od gripa.

Prema podacima Instituta Milan Jovanović Batut, u Srbiji su do sada potvrđena 134 slučaja novog tipa gripa. U Institutu za javno zdravlje u Kraljevu tvrde da nijedna osoba koja je bila u kontaktu sa preminulom B. Đ. nije zaražena.

Simptomi gripa

– temperatura iznad 38 stepeni

– kašalj

– bolno grlo

– bolovi u kostima

– groznica

– dijareja

Meksički grip

Grip je zarazna bolest koju kod sisara i ptica izazivaju virusi Orthomyxoviridae. Među pet tipova – A, B i C, Isavirus i Thogotovirus, sve tri dosadašnje pandemije gripa u XX veku izazvali su virusi tipa A, koji ima mnogo podtipova: španski H1N1, azijski H2N2, hongkonški H3N2, kao i ptičji H5N1. Virusi gripa neprekidno mutiraju, menjajući sekvence, antigene, u genetičkom materijalu. To se može dogoditi na dva načina: antigenskim driftom (postojeći antigeni u virusi se sezonski delimično menjaju, na šta čovek ima delimičan imunitet) ili antigenskim šiftom (kombinovanjem antigena iz različitih virusa nastaje nova klica na koju niko nema imunitet).

ENDEMSKI OBLICI H1N1

Neki od virusa gripa žive endemski, samo u jednoj životinji, pa se stoga razlikuju ljudski, ptičji, svinjski, konjski i pseći.

MEKSIČKA MUTACIJA

Klasični virus H1N1, koji sezonski obilazi svet, mutirao je kod svinje antigenskim šiftom – kombinacijom više raznih antigena nastala je nova klica.

PRELAZ NA ČOVEKA

Novi mutirani virus podtipa H1N1 prelazi na čoveka.

EPIDEMIJA

Kao i svaki virus H1N1 nova klica se lako prenosi među ljudima.

S. B.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve